Мінрегіон пропонує передавати ділянки під будівництво орендного житла без проведення торгів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінрегіон пропонує передавати ділянки під будівництво орендного житла без проведення торгів

Нерухомість
324
Передача забудовникам у постійне користування ділянок із земель державної або комунальної власності під будівництво орендних будинків в Україні передбачається без проведення торгів поряд з ділянками під житло, що будується за бюджетні кошти, а будівництво таких будинків планується за кошти державного та місцевих бюджетів, приватних інвесторів і міжнародних фінансових організацій.
Така та низка інших ініціатив Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства містяться в проекті закону “Про орендне житло”, текст якого оприлюднений на веб-сайті відомства для громадського обговорення.
“Законопроект розроблено з метою вирішення проблеми забезпеченості населення житлом. Його прийняття дозволить в стислі терміни збільшити загальний обсяг житлового фонду України за рахунок доступного для більшості населення України сучасного орендного житла”, – йдеться в пояснювальній записці до документа.
Згідно з порівняльною таблицею до законопроекту, сферу будівництва орендних будинків передбачається підвести під дію закону “Про державно-приватне партнерство” поряд зі сферою управління нерухомістю. “При цьому держава повинна встановити пільги під час будівництва та експлуатації такого житла для створення сприятливих умов будівництва орендного житла, визначити економічно обґрунтовану плату за користування орендними будинками державної та комунальної форми власності, яка має зараховуватися до державного та відповідний місцеві бюджети”, – наголошується в пояснювальній записці до документа.
Згідно з порівняльною таблицею до законопроекту, у разі припинення діяльності юридичних та фізичних осіб-підприємців – власників орендних будинків право користування земділянкою також може бути припинено.
Крім того, в міністерстві пропонують звільнити від пайової участі замовників будівництва орендного житла поряд із замовниками будівництва соціального житла, а також передбачити зниження вартості приєднання електроустановок об’єктів орендного житла до електричних мереж для замовника пропорційно площі такого житла поруч із соціальним і доступним житлом на сьогодні.
Законопроект також передбачає передачу побудованого за кошти держбюджету орендного житла поруч із соціальним житлом у комунальну власність у рамках формування місцевими органами влади житлового фонду соціального призначення.
За даними Мінрегіону, на сьогодні в Україні на обліку тих,хто потребує поліпшення житлових умов перебувають понад 650 тис. сімей, з яких майже 10% молодих сімей, при цьому через нестачу фінансування і сформованих на сьогодні темпів формування соцжитлофонда для забезпечення такої кількості сімей житлом знадобиться більш ніж 100 років.
У міністерстві також відзначають, що на сьогодні комплексна реконструкція кварталів застарілого житлового фонду в країні так і не розпочато, при цьому в незадовільному стані знаходиться близько 300 млн кв. м житлофонду країни.
Як повідомлялося, на початку вересня заступник голови Мінрегіону Роман Абрамовський заявив, що міністерство для розвитку ринку орендної житлової нерухомості завершує розробку проекту закону, що передбачає особливі умови для інвесторів орендного житла, і планує внести його до Верховної Ради в жовтні 2015 року.
За словами Р.Абрамовського, серед особливих умов для інвесторів такого орендного житла законопроектом передбачаються, зокрема, гарантії підключення об’єкта до електромереж і відсутність плати на соціально-економічний розвиток.
Раніше Р.Абрамовський також повідомляв, що Мінрегіон веде переговори з представниками держбанків і корпорацій Китайської Народної Республіки як потенційними інвесторами про можливе залучення коштів під держгарантії для реалізації держпрограм доступного житла в Україні. Йшлося про програму іпотечного кредитування громадян на придбання соціального житла і про програму орендного житла.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас