Все більше інвесторів стурбовані переоціненими акціями США, - FT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все більше інвесторів стурбовані переоціненими акціями США, - FT

Фондовий ринок
699
Все більша кількість інвесторів висловлюють стурбованість переоцінених акцій США, яка створює ризик сильного “ведмежого” ринку, свідчать результати дослідження нобелівського лауреата Роберта Шиллера.
Професор економіки Єльського університету сказав The Financial Times, що опитування інвесторів вказують на зростання подібних страхів до максимального рівня з 2000 року, тобто з часів бульбашки доткомів.
“Мені здається, що ситуація знову схожа на бульбашку, оскільки фактично котирування акцій потроїлися з 2009 року, тобто всього за шість років, і в результаті люди втрачають довіру до вартості ринку”, – заявив американський учений-економіст.
При цьому він не вважає, що можливе підвищення процентних ставок Федеральною резервною системою (ФРС) США на цьому тижні зробить сильний вплив на ринок. “Я не бачу, що буде якись великий вплив. Про це говорили так довго, що всі знають – підвищення наближається”, – вважає Р.Шіллер.
Він зазначив, що немає історичних ознак зв’язку між вартістю кредитування і цінами акцій. “Ви могли б подумати, що коли процентні ставки вище, люди продають акції, але фінансовий світ не так вже простий”, – сказав професор.
За підсумками минулого тижня американський фондовий індекс Standard & Poor’s 500 додав 2,1%, Dow Jones Industrial Average – 2% і Nasdaq Composite – 3%. При цьому в минулий понеділок біржі США були закриті у зв’язку з державним святом.
Основною подією цього тижня стане засідання Комітету з відкритих ринків (FOMC) ФРС, за підсумками якого буде ухвалено рішення про збереження або збільшення відсоткових ставок. Однак, на думку ряду аналітиків, навіть ясність у питанні ставок слабо вплине на волатильність ринку акцій, пише MarketWatch.
“Враховуючи високу волатильність і дуже різноспрямовані думки про Федрезерв, я очікую, що ринкова волатильність збережеться”, – заявив портфельний керуючий Kingsview Asset Management Пол Нолт. Він очікує, що американський ЦБ підніме вартість кредитування на хороших даних по ринку праці.
FOMC буде рулити паровозом в четвер, але я не чекаю від них підвищення ставок”, – сказав директор з торгівлі акціями Wedbush Securities Іен Вінер. Незалежно від кроків ФРС, волатильність ймовірно буде високою, додав він.
Засідання FOMC пройде 16-17 вересня.
Більшість аналітиків очікують, що наступного тижня S&P 500 буде перебувати в діапазоні 1890-1990 пунктів порівняно з 1961,05 пункту на закриття торгів у п’ятницю.
На цьому тижні найцікавішими статистичними публікаціями будуть дані про роздрібні продажі і споживчих цінах в США, які будуть оприлюднені відповідно у вівторок і середу.
Роздрібні продажі в серпні збільшилися на 0,3% в порівнянні з попереднім місяцем, продажі без урахування автомобілів, бензину і будматеріалів (так звана “контрольна група” – показник, що використовується для розрахунку ВВП США) підвищилися на 0,4%, прогнозують опитані агентством Bloomberg аналітики.
За їхньою оцінкою, споживчі ціни минулого місяця знизилися на 0,1% щодо липня і виросли на 0,2% в порівнянні з серпнем 2014 року.
Обсяг промислового виробництва в країні в серпні скоротився на 0,2%, свідчить консенсус-прогноз. ФРС опублікує офіційний звіт у вівторок.
Як очікується, кількість новобудов минулого місяця зменшилася на 3% і склало 1, 17 млн будинків. Міністерство торгівлі оприлюднить дані по ринку нерухомості в четвер.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас