11 гучних звільнень уряду Яценюка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

11 гучних звільнень уряду Яценюка

Казна та Політика
1053
Кабінет Міністрів 7 вересня “за порушення присяги державного службовця” звільнив заступника голови Державної фіскальної служби (ДФС) Костянтина Лікарчука. У ДФС чиновник керував митницею.
Реальною причиною його звільнення був конфлікт з главою ДФС Романом Насіровим, який забрав у нього всі повноваження, підпорядкувавши собі всі митні департаменти. В обов’язках Лікарчука залишилося управління санаторієм, який знаходиться в окупованому Криму.
Після цього інциденту Лікарчук почав публічно звинувачувати своє керівництво в корупції.
Зокрема, колишній чиновник заявив, що багато рішень у ДФС, стосуються митниці, в тому числі і кадрові, приймає Геннадій Романенко – радник Насірова. Сам глава ДФС – ставленик Порошенка.
“У мене склалося враження, що радник Романенко має деякі неформальні повноваження по частині митниці. Вважаю, що за Романенко стоять багато людей, в тому числі і Калетник (керівник митниці при Януковичі)”, – сказав Лікарчук в інтерв’ю Lb.ua.
Крім того, Лікарчук звинуватив колишнє керівництво в корупційних “схемах” при розмитненні товарів і покриванні контрабанди.
“Вони намагаються відродити схеми Курченка в тому чи іншому вигляді. До мене приходили деякі суб’єкти, які пропонували відродити схеми Курченко … Це перерваний транзит нафтопродуктів. Це підміна кодів. Це імпорт бензину під виглядом сумішей різних. Гра на різниці в акцизах. Ось це схеми Курченко “, – сказав він.
Наостанок Лікарчук опублікував інформацію про те, що у глави ДФС Насірова – подвійне громадянство і йому належить квартира в Лондоні за 100 тис. фунтів, яку він не задекларував.
На держслужбу Лікарчук прийшов з бізнесу і пропрацював чотири місяці. До цього він був партнером юридичної компанії “Авеллум Партнерс”.
Це не перший випадок гучного звільнення високопоставленого чиновника. INSIDER згадав, кого ще звільняли з уряду та інших держструктур зі скандалом.
  • Потрійне звільнення в податковій *
Ще до приходу Лікарчука, в кінці березня, після гучної службової перевірки Кабмін звільнив одразу двох заступників начальника Державної фіскальної служби (ДФС): Анатолія Макаренка, який курирував митницю, і Володимира Хоменка, який відповідав за податкову міліцію. Після цього глава ДФС Ігор Білоус сам подав у відставку, пославшись на етичну неможливість продовжувати роботу у відомстві.
Претензій до Хоменко та Макаренка у бізнесу і активістів було не мало. Податкових міліціонерів на місцевому рівні регулярно ловили на хабарах, а скандали навколо Митної служби іноді починалися прямо у Верховній Раді. Наприклад, коли журналісти зняли переписку нардепа Віталія Хомутинника, в якій він інструктує губернатора Одеської області Ігоря Палицю про тарифи та умови контрабанди на місцевій митниці.
Подив, в першу чергу, викликало саме звільнення Білоуса, адже комісія, яка проводила службове розслідування діяльності керівництва ДФС, рекомендувала зберегти його на посаді глави.
“Негативні факти, викладені в акті, насамперед стосувалися діяльності першого заступника та заступника голови ДФС. Тим не менш, у сформованій ситуації, я вважаю за доцільне відмовитися від посади Голови Державної фіскальної служби”, – так Білоус прокоментував своє звільнення на сторінці в Фейсбук.
Більш докладного пояснення причини звільнення Білоус так і не дав. Тим не менше, більшість політиків, знайомих з ситуацією, впевнені, що глава ДФС просто став заручником ситуації, опинившись замішаним в “політичну гру” президента і прем’єра.
Зараз Білоус очолює Фонд державного майна.
Леонід Антоненко – невдалий реформатор Нацбанку
Уявлення Лікарчука збіглося в часі із звільненням із НБУ Леоніда Антоненко.
У Нацбанку він займався реформою реєстрації та ліцензування. У тому числі, в його обов’язки входило розкриття інформації про власників банків.
“Завтра мій останній день роботи в Національному банку (9 вересня). Я йду, тому що реформа, за яку я відповідав на посту Директора департаменту реєстраційних питань і ліцензування, забуксувала і починає давати зворотний хід”, – написав Антоненко у себе в Фейсбуці.
НБУ так прокоментував звільнення Антоненко: “Протягом 8 місяців роботи в НБУ Антоненко на посаді директора Департаменту реєстраційних питань і ліцензування не було забезпечено повної централізації функції з ліцензування на рівень центрального апарату, яке було задекларовано на початку 2015 року. Погляди команди реформаторів НБУ і Антоненко з питання формату централізації, на жаль, розійшлися “.
“Реформа не відбулася. Навпаки – набирають обертів сили реакції. Зловживаючи своїм правом реєстрації укладених угод, Національний банк вторгається в сферу дії фундаментальних основ цивільного обороту, позбавляючи юридичної сили цілі глави Цивільного кодексу. Так, кілька тижнів тому Нацбанк позбавив юридичної сили угоди про відступлення прав вимоги і про переведення боргу “, – написав екс-чиновник.
У НБУ він почав працювати з січня 2015 року. До цього трудився в провідних юридичних фірмах.
Денис Бродський – вчитель чиновників
З держслужби досвідчений HR-директор Бродський пішов одним з перших, посварившись з прем’єром Арсенієм Яценюком – через місяць після свого призначення.
У його обов’язки в Агентстві з питань державної служби входило зміна підходу до вибору чиновників і їхнього навчання.
На початку літа 2014 року Бродському доручили дослідити, чому затримуються виплати сім’ям, чиї рідні загинули на Майдані. Дали на це 24 години. Агентство Бродського з’ясувало, які міністерства і чому затримували рішення про виплати, але для продовження перевірки йому потрібен був наказ з секретаріату Кабміну.
Чиновник три дні чекав папір з канцелярії Яценюка. Так і не дочекався. Не дивлячись на це, Яценюк розкритикував роботу Бродського і порадив «не триматися за стільчик». Після цього Бродський подав заяву про відставку, а Яценюк її підписав.
Джаба Ебаніудзе – не дочекавшись повноважень
Прийнявши українське громадянство екс-міністр юстиції Грузії Джаба Ебаніудзе мав очолити Реєстраційну службу в Міністерстві юстиції. В інтерв’ю сайту “Новий час” Джаба сказав, що працювати в Кабмін в грудні 2014 року його запросив міністр Юстиції Павло Петренко – друг Арсенія Яценюка.
Через два тижні Мін’юст заявив, що Реєстраційну службу необхідно ліквідувати, щоб побороти корупцію в цій сфері. Ебануідзе обурився, але його намагалися заспокоїти тим, що в Мін’юсті буде створений аналогічний департамент, яким він буде керувати. Потім виявилося, що майбутній департамент не матиме впливу на реєстраторів, яких перевели під контроль головного управління Мін’юсту.
“Мені сказали: ти будеш відповідальний за все. Але, коли не дають повноважень, а просто дають зобов’язання, це схоже на те, що шукають цапа відбувайла. А я не хотів бути козлом відпущення”, – заявив тоді грузин.
Наприкінці лютого 2015 Ебануідзе пішов з Міюнста.
Микола Гордієнко – екс-глава Держфінінспекції
У квітні Кабінет міністрів звільнив Миколу Гордієнко з посади голови Держфінінспекції після виявлення численних порушень у роботі служби. Уявлення Гордієнко трапилося після того, як він звинуватив Яценюка в корупції.
Потім відсторонений чиновник вийшов на брифінг у Верховній раді, де перерахував корупційні факти, зроблені Яценюком і його командою.
Зокрема, він заявив, що в ході перевірки приватизації “Укртелекому” був доведений ряд зловживань, однак це справа почали гальмувати екс-глава Мінфіну Олександр Шлапак і Яценюк.
На думку Гордієнко, Яценюк усунув його під час перевірок корупції в “Енергоатомі” з метою приховування фактів порушень.
Пізніше депутат від прем’єрської фракції Антон Геращенко, з посиланням на Держфінінспекцію, заявив, що виявлені порушення не мають відношення до Яценюка і стосуються періоду Януковича-Азарова.
На Гордієнко було заведено кримінальну справу за фактом вимагання хабарів у глави “Укрзалізниці” Бориса Остапюка і комерційного директора “Укрпошти” Василя Веселого. Заяви в МВС вони подали вже після публічного скандалу Яценюка і Гордієнко, будучи екс-чиновниками.
Сергія Бочковського – затримано в прямому ефірі
У березні 2015 року під час засідання Кабінету міністрів у прямому ефірі був затриманий глава Держслужби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Сергій Бочковський та його заступник Василь Стоєцький. Чиновники підозрювалися у скоєнні злочинів під час проведення держзакупівель, а саме в закупівлях палива у приватних компаній за завищеними цінами з цілю отримання власної вигоди.
Затримання чиновників-корупціонерів виявилося лише піар-акцією. Вже через кілька днів Бочковський і його заступник вийшли під заставу в розмірі 1,182 млн грн для кожного. Запобіжний захід для чиновників продовжено до 26 вересня.
Через кілька місяців після гучного скандалу в прямому ефірі Бочковський спробував через суд поновитися на посаді.
Зорян Шкіряк – горерятівник
Після Бочковського виконуючим обов’язки глави ДСНС був призначений Зорян Шкіряк. Але вже 12 травня, пробувши на посаді трохи більше місяця, зі словами “моя місія завершена”, він подав у відставку.
“Я вважаю, що прийшов час дати дорогу професіоналам, у нас є кандидатура, яка буде гідна цієї посади. А сьогодні я ще раз з гордістю хочу повідомити, що я звернувся до Арсенія Петровича Яценюка з заявою про звільнення з посади тимчасово виконуючого обов’язки голови Державної служби з надзвичайних ситуацій “, – повідомив він.
Хоч Шкіряк і заперечував цей факт, але його звільненню посприяла проведена напередодні місія з евакуації громадян України із зруйнованого найпотужнішим землетрусом Непалу, яку він сам і очолив.
Літак Іл-76 Міністерства оборони вилетів в Непал 30 квітня. На евакуацію українців уряд виділив 7 млн грн. Проте в аеропорту Делі (Індія) була виявлена поломка одного з двигунів. Запчастина відправили з України, але вона застрягла на митниці. Потім, на зворотному шляху, при посадці в Делі виявилося пошкоджено колесо. У підсумку повернутися в Україну вдалося лише 7 травня.
Разом зі Шкіряком в Непал полетіла група українських журналістів, які цілий тиждень повідомляли про перебіг подій. У свою чергу, користувачі Фейсбуку активно її висміювали. Додав приводів для обговорень і той факт, що екс-глава ДСНС взяв із собою свою цивільну дружину, повідомивши пізніше, що зробив це намір – вона повинна була допомагати людям на місці.
Сергій Чеботар – заступник міністра внутрішніх справ
Навесні 2015 під Києвом напали на журналістів програми “Наші гроші” біля будинку заступника міністра МВС Сергія Чеботаря. У числі нападників був зять Чеботаря Олег Поліщук та його бізнес-патнер Сергій Гаврилко. Деякий час чиновник спростовував свою причетність до елітного будинку в заповідній зоні під столицею.
У середині травня Чеботар подав у відставку. Через кілька днів співробітники СБУ в аеропорту “Бориспіль” вручили Чеботарю повістку на допит в Генпрокуратуру. Після цього він полетів до Австрії.
Олександр Боровик – гарвардський випускник
У середині травня в ЗМІ з’явилася інформація про те, що перший заступник міністра економічного розвитку Олександр Боровик покинув свій пост. За словами самого Боровика, цьому сприяв конфлікт з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, який мав місце за кілька тижнів до звільнення.
“Я йому сказав, що вважаю себе технократом, який повинен чесно говорити те, що він бачить. Мені здається, йому моя точка зору не сподобалася. Мені здається, що саме після цього він прийняв таке рішення”, – повідомив тоді Боровик в коментарі “ Радіо Свобода “.
Ця новина моментально розійшлася у ЗМІ і піддалася масової критиці в соціальних мережах. Справа в тому, що Олександр закінчив Гарвард і працював у кількох великих міжнародних компаніях, тому користувачі сприйняли таку новину як небажання уряду працювати з кваліфікованими кадрами.
Вже на наступний день під час “години запитань” до уряду у Верховній раді Яценюк заявив, що не має до звільнення Боровика ніякого відношення. Справжня причина, за його словами, полягала в конфлікті з міністром Айварасом Абромавічусом. У той же день причину підтвердив і сам міністр.
Крім самого звільнення виникли питання і з приводу посади Боровика. У міністерстві повідомили, що він так і не був призначений на посаду заступника міністра, а лише виконував функції радника. У той же час користувачі соцмереж зробили скрін-шоти, на яких видно новини відомства про призначення.
Анатолій Сіренко – головний ДАІшник
На початку квітня начальник Департаменту ДАІ МВС України Анатолій Сіренко подав рапорт про відставку, а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков його підписав.
Цьому звільненню передувала масштабна перевірка, в рамках якої, служба внутрішньої безпеки МВС спільно з прокуратурою Києва провела ряд обшуків і затримань в рамках припинення злочинних схем, виявлених в Державтоінспекції столиці.
Тоді був затриманий начальник відділу організації реєстраційно-екзаменаційної роботи ДАІ в Києві підполковник міліції Микола Жебель. В цей же час начальник ДАІ Києва полковник міліції Микола Макаренко, підозрюваний в організації злочинної групи, “несанкціоновано покинув територію країни в напрямку Білорусі” і був оголошений у розшук.
Крім того, в ході обшуків у двох керівників столичного ДАІ були вилучені понад 3 млн грн, значна сума валюти, елітний годинник, коштовності, вогнепальна зброя та боєприпаси.
“Генерал Сіренко подав мені відповідний рапорт. Сьогодні я прийняв рішення цей рапорт задовольнити і звільнити його з посади начальника ДАІ, розуміючи, що він несе всю повноту відповідальності за те, що відбувається в системі, у тому числі за ситуацію, що склалася в ДАІ міста” , – повідомив Аваков на виїзному засіданні Кабінету міністрів в Національній академії внутрішніх сил.
Виконуючим обов’язки глави Державтоінспекції був призначений Олександр Єршов, але довго протриматися на посаді йому не вдалося. Через місяць він так само подав рапорт про відставку.
Зробив він це після виходу в ефір розслідування журналістів програми “Схеми”, в якому був показаний “царський” спосіб життя Єршова і його дочок. Аваков відставку так само прийняв і пообіцяв провести ретельну перевірку з приводу піднятих в програмі фактів.
Юрій Віннічук
За матеріалами:
Інсайдер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас