Допомога залу: ЄС долучається до чергового раунду газових переговорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Допомога залу: ЄС долучається до чергового раунду газових переговорів

Енергетика
164
Завтра, 11 вересня, Єврокомісія проведе у Відні газові переговори з Росією, ключовим питанням яких стане кредитування закупівель Україною російського газу. Наприкінці серпня аналогічну робочу зустріч в австрійській столиці провів міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Від Брюсселя в ній брав участь віце-президент ЄК Марош Шефчович. Конкретних результатів співрозмовники не досягли. І в «Нафтогазу України» досі немає чітких гарантій, що західні партнери профінансують закупівлю відсутніх обсягів газу для закачування в підземні сховища.
Тобто проблема пошуку для «Нафтогазу» фінансових ресурсів, які дозволять українському держхолдингу придбати в «Газпрому» додаткові обсяги газу, зачіпає інтереси трьох сторін: Києва, Москви і Брюсселя.
Запаси газу в ПСГ на західноукраїнському кордоні забезпечують оперативне задоволення заявок європейських партнерів «Газпрому» на постачання російського газу в опалювальний сезон. Цей ресурс необхідний «Газпрому» для виконання зобов’язання за експортними контрактами з країнами ЄС, які забезпечують йому найбільшту валютну виручку. Але в багаторічній практиці взаємин «Газпрому» з «Нафтогазом» склалося так, що саме НАК бере на себе функцію формування запасів газу в ПСГ для задоволення потреб російської монополії в зимовий час.
Закупівлі російського газу «Нафтогаз» припинив цього року з 1 липня, після того як не зміг знайти компроміс із «Газпромом» про ціну. Нарощування альтернативних поставок реверсом із ЄС виявилося недостатньо, щоб покрити дефіцит, що утворився. Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв минулого тижня заявив, що Москва готова до обговорення різних варіантів для відновлення співпраці з постачання газу в Україну. Він зазначив, що в III кварталі поточного року закупівлі з реверсу обходяться «Нафтогазу» на $20-30 дорожче, ніж очікувана ціна «Газпрому».
Україна розраховувала, що ціна російського газу в III кварталі 2015 року становитимуть близько $200 за 1000 куб. м. «Поки не домовимося про ціну, будемо закуповувати газ з інших джерел», – заявив Володимир Демчишин на початку липня. Він констатував, що ціна в $247 за 1000 куб. м газу, запропонована на III квартал Росією – вища за вартість реверсних поставок з Європи. Але цінових показників контрактів «Нафтогазу» з європейськими продавцями він не розкрив, пославшись на комерційну таємницю.
Оперативну цінову статистику щодо закупівель газу українських компаній у європейських трейдерів «Нафтогаз» і Міненерго не оприлюднюють. Дані ж по II кварталу, опубліковані минулого місяця НАК, розвінчали заяви чиновників про дешевший газ із ЄС, ніж з Росії. Виявилося, що європейський газ обходився «Нафтогазу» в середньому в $275 за 1000 куб. м, тоді як пропозиція «Газпрому» – $247 за 1000 куб. м.
Потреби «Нафтогазу» в кредитних ресурсах Володимир Демчишин раніше оцінював сумою «понад $1 млрд». Він також визнавав, що «ніхто особливо не хоче давати Україні грошей». Переговори про їх надання ведуться з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), Міжнародною фінансовою корпорацією (МФК), Міжнародним валютним фондом, Світовим банком.
Міністр фінансів України Наталія Яресько очікує, що 30 вересня рада директорів ЄБРР розгляне питання надання Україні кредиту на закупівлю газу. Вчора глава НБУ Валерія Гонтарева уточнила, що «Нафтогаз» розраховує отримати $300 млн від ЄБРР і $200 млн – від МФК.
Тобто на даний момент мова йде про надання українському держхолдингу $500 млн. Про інші домовленості з кредиторами, які дозволять зібрати всі необхідні кошти, в НБУ та Кабміні поки що не повідомляють. А значить, уряду Арсенія Яценюка доведеться ще не тільки знайти взаєморозуміння з «Газпромом» для успішного проходження зими, але й роздобути фінансові ресурси, щоб здійснити передоплату за поставки російського газу.
В іншому випадку Україні в період холодів загрожує енергетична криза. Щоб запобігти їй, в Міненерго не виключають управління ситуацією в «ручному режимі» і вилучення газу з ПСГ, що належить приватним компаніям. Про такий можливий сценарій вчора ввечері повідомив сайт ZN.UA з посиланням на виступ Володимира Демчишина в ході розширеного засідання парламентського комітету з ПЕК. Через кілька годин Міненерго спростувало достовірність подібної заяви.
Аналогічні дії уряду не виключав прем’єр Арсеній Яценюк восени минулого року, коли велася підготовка до опалювального сезону 2014-2015 років на тлі різкого загострення політичного конфлікту Києва та Москви через анексію Криму Росією і збройного протистояння на Донбасі. Однак у таких радикальних заходах, вельми сумнівних з точки зору права на приватну власність, але обґрунтованих в умовах форс-мажорних обставин військового конфлікту, не виникло потреби.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас