Потерпілі в ДТП не скоро отримають виплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потерпілі в ДТП не скоро отримають виплати

Особисті фінанси
556
МТСБУ Відмовилося від можливості достроково виплачувати компенсації потерпілим за зобов’язаннями неплатоспроможних компаній. З 2014 року бюро платило за страховими випадками на підставі договорів про співпрацю між бюро і страховиками. Тепер потерпілим доведеться чекати ліквідації страховика або сподіватися на ухвалення змін до закону про ОСАЦВ, які дозволять бюро платити відразу після відкликання в страховика ліцензії.
Виплати зупинено
Потерпілі в ДТП, які чекають страхове відшкодування від неплатоспроможних страхових компаній, втратили можливість отримати виплату до ліквідації СК. Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ) перестало виплачувати відшкодування за такі компанії в рамках договору про співпрацю. «Сума виплат обмежувалася тільки розміром внеску страховика до фонду захисту потерпілих, а принцип «хто перший звернувся за виплатою – той і отримав її» ставив постраждалих в нерівні умови», – пояснили в прес-службі МТСБУ.
Згідно із законодавством, виплата постраждалим з фондів бюро можлива лише після визнання страховика банкрутом або його ліквідації. А це тривалий процес. Наприклад, ліквідація УЕСК, яка перестала виконувати зобов’язання в 2011 році, ще не завершена. Тому з 2012-го, після декількох великих банкрутств, бюро рекомендувало СК включити в договори про співпрацю пункт, який дозволив МТСБУ виплачувати відшкодування за рахунок гарантійного внеску страховика до фонду захисту потерпілих (500 тис. євро), якщо в компанію введена тимчасова адміністрація. Такі виплати стали затребувані на початку 2014 року, коли в сегменті ОСАГО почалася «велика чистка».
У МТСБУ підрахували, що всього потерпілі отримали 12,998 млн грн. Виплати здійснювалися за зобов’язаннями 23 компаній (СОДО «Гарантія», СК «Гарант-Авто», «Добробут», «Інкомстрах», «Лафорт», Міська СК, «Остра», «Ренесанс», «Статус», «Страхові традиції» , «Наста», «ТАСТ-Гарантія», Український страховий дім, УЕСК, «Вексель», «Інвестсервіс», «ІнтерЕкспрес», «Каштан», «Провіта», «Райп», «Статус», «Нафтагазстрах», « Укргазпромполіс »).
Довга дорога до виплати
Юристи стверджують, що МТСБУ відмовляється платити навіть на підставі рішення суду про банкрутство страховика. «Бюро вимагає від потерпілих докази того, що грошей у страховика немає. А саме просить принести ліквідаційний баланс і реєстр вимог кредиторів», – наводить приклад голова правління Громадського союзу «Український страховий омбудсмен» Юрій Чуніхін.
У МТСБУ пояснюють таку колізію недосконалістю законодавства. «Для проведення виплати необхідна наявність документального підтвердження недостатності у страховика коштів, що відбивається в ліквідаційному балансі. До затвердження цього документа підстав для проведення виплати недостатньо », – посилаються в прес-службі бюро на укладення юристів.
Слово за депутатами
Вихід із ситуації один – внесення змін до законодавства. Ще два роки тому керівництво МТСБУ пропонувало починати виплати автоматично через 90 днів після подачі заяви, якщо до того моменту СК не врегулює страховий випадок. Однак необхідні зміни до закону бюро підготувало тільки зараз. «Новий документ передбачає проведення виплат з фондів МТСБУ відразу після відкликання в страховика ліцензії», – уточнили в бюро.
Правда, законопроект ще навіть не поданий у Верховну Раду. Ситуація ускладнюється і тим, що глава парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка минулого тижня написав заяву про звільнення з посади керівника комітету. Новий глава комітету ще не вибрано. Втім, глава підкомітету з страхової діяльності Сергій Жолобецький пообіцяв підтримати законопроект: «Документ має соціальну спрямованість і дозволить знизити напругу серед тисяч постраждалих, які розраховують на виплату страхового відшкодування».
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас