Новим послом Великої Британії в Україні стала Джудіт Гоф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новим послом Великої Британії в Україні стала Джудіт Гоф

Казна та Політика
217
Цього тижня в Україну прибув новий Надзвичайний і Повноважний посол Великої Британії. Ним стала раніше призначена Джудіт Гоф, яка очолювала департамент Східної Європи та Центральної Азії й була послом Об’єднаного Королівства у Тбілісі. Forbes дізнався в українських бізнесменів про їхні очікування від подальшого розвитку відносин між Україною та Великою Британією.
Пані посол прибула до Києва 7 вересня. 8 числа відбулася її зустріч із першим заступником міністра закордонних справ Наталією Галібаренко. Вручення вірчих грамот має відбутися найближчим часом. За даними МЗС, посол запевнила, що політика Великої Британії щодо України не зміниться, зокрема у введенні санкцій проти Російської Федерації та підтримці внутрішніх реформ. Однією з таких важливих ліній є боротьба з корупцією й деолігархізація.
Попередній посол Лондона Саймон Сміт в інтерв’ю казав: «Усе, що Україна може зробити для Європи [та світу], – це виконати програму економічних реформ і реалізувати свій власний потенціал. Ваша країна має бути не предметом заклопотаності, а джерелом сили, стабільності та процвітання всього регіону».
Голова банківської асоціації НАБУ і радник Альфа Банку Роман Шпек зазначає, що Джудіт Гоф – досвідчений дипломат із питань нашого регіону. «Велика Британія – надійний партнер України в рамках співпраці з Європейським Союзом і особливий партнер у рамках співпраці з США. Стабільність у підтримці високих відносин збережеться, а Україні важливо давати нашим міжнародним партнерам привід для посилення нашої співпраці».
На рівні міждержавного партнерства з боку представників Великої Британії лунало кілька сміливих пропозицій щодо реформ та економічних проектів в Україні. Наприклад, голова Британсько-української торговельної палати Бейт Томс розповідав про те, що серед таких пропозицій – введення інструменту імпічменту суддів для формування ефективнішої судової системи і створення в Одесі транспортного хабу для всього регіону.
«Я можу лише побажати успіхів новому послові. Важливо, щоб посли, які працюють в Україні, доносили до своїх країн повну інформацію про події в Україні», – каже колишній член ради НБУ й екс-губернатор Львівської області Василь Горбаль.
Глава правління Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук нагадує: Велика Британія, маючи потужний економічний і військовий потенціал, входить до «великої п’ятірки» ООН, що має право вето і постійне членство, але в самій Європі стоїть осторонь, послаблюючи свою роль у світових процесах, часто воліючи йти шляхом США.
«В українсько-британських відносинах важливий сьогодні той факт, що Британія – одна з країн, які надали Україні гарантії безпеки при підписанні Будапештського меморандуму (Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1994 року. – ред.). І є питання до того, чи виконала Велика Британія свої зобов’язання. Тому що в країнах, які надавали нам гарантії безпеки, не могло бути жодних питань про те, чи надавати нам військову підтримку під час конфлікту. Вони були зобов’язані надати таку підтримку без питань, – зауважує Філіпчук. – Але поки що ми цього не бачимо, є лише сумнівні технічні проекти. Тож дуже хотілося б, щоб новий посол активізувала й інформаційну, і військову співпрацю з Україною».
В економічному плані бізнес розраховує на активізацію інвестиційного партнерства і не забуває про роль міжнародних партнерів України як одного з двигунів реформ. «У суспільстві так уже склалося, що будь-які зміни відбуваються тільки через зовнішній тиск. Відповідно, посли, особливо останнім часом, мають суттєвий вплив на події у країні. Тому було б логічно, якби посол реагував на події в країні, м’яко даючи нашим чиновникам рекомендації, бажано в письмовому вигляді», – вважає голова інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа.
«Дуже б хотілося, щоб Велика Британія щодо України проявила себе справжнім лицарем, який бореться за справедливість», – резюмує Філіпчук.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас