«Очистити банк»: кого залишили без активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Очистити банк»: кого залишили без активів

Кредит&Депозит
1468
Учора прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк нагадав про те, що Фонду гарантування вкладів фізосіб потрібно ще 20 млрд грн на виплати вкладникам неплатоспроможних банків. Враховуючи амбіції уряду щодо підвищення соціальних стандартів, на яке потрібно приблизно 10 млрд гривень, новина про рекордні залишки на коррахунках уряду фактично нівелюється.
На момент початку фінансової кризи таких коштів у ФГВ не було, тому виплати довелося здійснювати за рахунок позик. Гроші Фонду виділялися з бюджету, а іноді від МФО. Наприклад, ще в 2014 році Світовий банк підтримав Фонд позикою в $500 млн, а тиждень тому було підписано угоду з Німецькою кредитною установою − KfW про кредит на суму $200 млн.
Збиткові гіганти
Крім цього заборгованість неплатоспроможних банків на початок третього кварталу перед державними/бюджетними організаціями (в тому числі, держбанками, Фондом соцстрахування, Пенсійним Фондом України і т.д.) становила майже 15 млрд гривень. Більше половини цієї суми заборгував тільки один Дельта-банк − майже 9 млрд грн.
Претензії Фонду гарантування вкладів до власників неплатоспроможних установ уже досягли 88 млрд гривень, однак досі успіхи Фонду в судах були дуже незначними. При цьому, незважаючи на такі колосальні збитки, практично всі власники, які виводили кошти вкладників зі своїх банків, уникли покарання.
Міжнародні кредитори вимагали посилення відповідальності банкірів ще влітку 2014 року, до падіння більшості великих банків. Однак Фінансовий комітет Верховної Ради 7-го скликання зробив усе можливе, щоб цього уникнути: із прийнятих законопроектів випали цілі блоки, що стосуються посилення відповідальності банкірів.
У результаті законодавство зазнало лише «косметичних» правок, за якими нікого до відповідальності притягти так і не вдалося. Більш серйозно норми посилилися тільки в березні 15-го року − в акурат після того, як з ринку було виведено найважливіших гравців, які втратили платоспроможність, − «Надра» і «Дельта».
Проблеми з притягненням до відповідальності людей, винних у такому рясному «банкопаді», виникають як через прогалини в законодавстві та небажання парламентаріїв вчасно заповнювати їх, так і через брак політичної волі у вищих ешелонів влади. Враховуючи, що тільки у Фінансовому комітеті Верховної ради низка депутатів пов’язана з виведенням активів чи відмиванням коштів, безкарність банкірів виглядає цілком закономірною.
Наприклад, членом Комітету є Леонід Клімов – власник неплатоспроможного Імексбанку; колишній власник Ерде Банку Руслан Демчак, якого звинувачували у відмиванні коштів; а також партнер Дмитра Фірташа – Іван Фурсін, який був пов’язаний із неплатоспроможним Надра Банком.
Банківські чистильники
Наразі ліквідаційна маса сформована за 25 банками. Щодо решти оцінювання активів ще не завершено, тож, відповідно, міркувати про співвідношення оцінної вартості до балансової за ними поки що некоректно. Але якщо поглянути хоча б на 25 фінустанов із «вирішеною долею», то цифри говорять самі за себе.
За цими банками Фонд виплатив 18,5 млрд гривень. Сумарна оцінна вартість їхніх активів становить 14,6 млрд грн, майже половина з яких – це активи банку «Форум», який було виведено з ринку з політичних мотивів. Водночас сумарна балансова вартість активів без урахування резервів за цими 25 банками становила 86 млрд грн.
При цьому найбільше покриття показують більші банки. Так, співвідношення оцінної вартості до балансової в банку «Форум» – 41,12%. У Єврогазбанку – 42,1%, у банку «Прайм» – 44,48%.
Оцінна вартість активів неплатоспроможних банків повністю покриває гарантовані виплати Фонду у восьми випадках. Наприклад, у банку «Форум» відношення оцінної вартості до гарантованих виплат становить 245%.
Водночас найменш витратними для бюджету є банки, які виводили з ринку за статтями фінмоніторингу – за конвертаційну діяльність. Скажімо, у Прайм Банку співвідношення оцінної вартості активів до гарантованих виплат ФГВ становить 1040%, а в Інтеркредитбанку – 13037%. Водночас оцінна вартість його активів – лише близько 40 млн гривень, що трохи згладить втрати ФГВ за більшими банками.
При цьому найцікавіші цифри – ще попереду, коли Фонд гарантування вкладів сформує ліквідаційну масу в таких великих банках, як «Дельта», «Надра», Імексбанк, VAB, «Фінансова ініціатива», крах яких спричинив найбільші збитки для бюджету. За даними Forbes, у цих установах спостерігалося як роздуття активів за допомогою сміттєвих цінних паперів, так і спотворення звітності, за яке навесні ввели відповідальність. При цьому більшість банкірів, опитаних Forbes, висловили сумніви в тому, що реальні винуватці падіння цих банків нестимуть якусь відповідальність: політичний вплив дасть їм змогу уникнути законодавчого переслідування.
Олександр Мойсеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас