Банкіри очікували великої валютної лібералізації від НБУ і вважають недостатнім пом'якшення зняття валютних вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри очікували великої валютної лібералізації від НБУ і вважають недостатнім пом'якшення зняття валютних вкладів

Кредит&Депозит
1857
Банкіри очікували велику валютну лібералізацію від Національного банку і вважають недостатнім підвищення ліміту на зняття населенням валюти з депозитів з 15 тис. гривень / день до 20 тис. гривень/день в еквіваленті.
“Усі очікували скасування даного обмеження. Насправді це обмеження – основна причина відтоку, як валютних депозитів, так і депозитів у національній валюті. Вкладники знімають депозити в національній валюті, конвертують у валюту і не несуть цю валюту в банк саме через обмеження щодо зняття”, – коментує начальник управління розробки продуктів UniCredit Bank Ольга Шостак.
На думку ряду банкірів, така валютна лібералізація показала неготовність Національного банку до більш рішучих дій.
“Така зміна тільки показала неготовність НБУ робити реальні кроки. Фактично, реального позитивного сигналу ринок не отримав”, – повідомив член правління ОТП Банку Володимир Мудрий.
У свою чергу заступник голови правління Ощадбанку Ірина Князєва також підкреслила, що ринок розраховував на велику лібералізацію.
Банкіри відзначають, що ослаблення валютних обмежень стало можливим завдяки досягнутій макроекономічній стабілізації та зародженню тенденцій до відновлення економічної і фінансової активності в Україні.
На думку старшого радника Альфа-банку (Україна) Романа Шпека, в разі закріплення позитивних тенденцій в економіці слід очікувати подальшого послаблення валютних обмежень.
Ще однією передумовою до подальшої валютної лібералізації, за його словами, має стати завершення стрес-тестування банків та узгодження ними планів докапіталізації та приведення інших показників в нормальний стан.
“У кожному разі, повне скасування валютних обмежень займе певний час і навряд чи відбудеться раніше, ніж в 2016 році”, – спрогнозував старший радник Альфа-банку (Україна).
Шпек додав, що після деякого пом’якшення зняття валютних вкладів, пріоритети адміністративного присутності Нацбанку на ринку зміщуються від надзвичайних заходів для забезпечення стабільності до заходів з відновлення довіри і стимулювання зростання.
Як повідомляло агентство, 3 вересня НБУ пом’якшив обмеження по зняттю населенням валюти з депозитів з 15 тис. гривень/день до 20 тис. гривень/день в еквіваленті.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас