Завершилася ера Рибалки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Завершилася ера Рибалки

Казна та Політика
807
Парламентський Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності позбувся голови. Сергій Рибалка покинув цей пост у зв’язку з відходом його партії в опозицію. Високі шанси зайняти вакантне місце у депутатів «Блоку Петра Порошенка». Учасники фінансового ринку готові працювати з будь-яким головою комітету: головне, щоб він не лобіював популістську конвертацію валютних кредитів і не претендував на переділ грошових потоків «автоцивілки».
Фінансовий комітет позбавили Рибалки
Заява фракції Радикальної партії Олега Ляшка про вихід з коаліції автоматично позбавило Сергія Рибалку поста голови комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності. «Ми змушені перейти в опозицію. У зв’язку з цим Радикальна партія відкликає свого представника в уряді. Прийнято також рішення про складання повноважень трьох голів парламентських комітетів від нашої фракції. Ці рішення прийняті членами фракції одноголосно. Тому я складаю повноваження голови комітету ВР з питань фінансової політики і банківську діяльність », – заявив Сергій Рибалка. Віктор Галасюк очолював комітет з питань промислової політики та підприємництва, а Сергій Скуратівський – комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.
Завершилася ера Рибалки
Пости голів комітетів в останній рік займали тільки члени коаліції. Після відходу Романа Насірова («Блок Петра Порошенка») до Державної фіскальної служби звільнилося місце голови комітету з питань податкової та митної політики зайняла член комітету Ніна Южаніна (БПП).
Якщо нового главу не будуть шукати серед депутатів інших комітетів, вибір глави комітету буде обмежений. Від БПП в комітет входять перший заступник голови Михайло Довбенко, заступник голови Руслан Демчак, члени Степан Кубів і Павло Різаненко. Від інших фракцій коаліції в комітеті працюють заступник голови Денис Дзензерський, член Віктор Романюк, секретар Максим Поляков (усі – «Народний фронт»), член Олег Лаврик («Самопоміч»).
За словами співрозмовника FinClub у фракції БПП, на найближчому засіданні фракції (або навіть на наступному, що більш імовірно) можуть бути названі два-три прізвища кандидатів, з яких затвердять одного. Цю пропозицію винесуть на розгляд ради коаліції, а далі – на голосування в Раді. Поки ніякі кандидатури не обговорювалися, зазначив співрозмовник.
Депутати не поспішають коментувати, хто здатен керувати фінансовим комітетом. «Робота комітету продовжується навіть в тому випадку, якщо його керівник залишає свій пост. Рішення про нового керівника прийматимуться, коли коаліція розподілить квоти», – заявив FinClub секретар комітету Максим Поляков. Поспілкуватися з названими вище депутатами БПП поки не вдалося, а прес-секретар Руслана Демчака повідомив, що він не коментує це питання, поки не буде «офіційного документа».
Історичний досвід
Представників БПП учасники фінансового ринку оцінюють як найбільш ймовірних кандидатів на пост глави. Банкіри сподіваються, що керівником фінансового комітету стане людина, що має досвід роботи на банківському ринку. «Це Степан Кубів і Руслан Демчак. До речі, останній був одним з небагатьох депутатів, хто голосував проти законопроекту № 1558-1. Також добре працювати з Михайлом Довбенко, – говорить виконавчий директор Незалежної асоціації українських банків Олена Коробкова. – Хочеться, щоб комітет очолила людина, яка розуміє аргументи всіх сторін і не йде на хвилі популізму».
Конфлікт навколо прийняття в трьох читаннях законопроекту № 1558-1 був ключовим для банків, оскільки вони оцінювали свої майбутні збитки від дії цього закону в цифру понад 100 млрд грн. А Сергій Рибалка не одного разу підтримував протестувальників, які вимагали під стінами НБУ і парламенту конвертації валютних кредитів за 5,05 грн/$.
Степан Кубів має досвід роботи на банківському ринку. Тільки в Кредобанку він пропрацював 14 років: пройшов шлях від спеціаліста планово-економічного відділу до глави правління. Два роки він був членом наглядової ради банку «Львів». А з 12 грудня 2012 року по лютий 2014 го був заступником голови комітету з питань фінансів і банківської діяльності Верховної Ради VII скликання. Після революції – з лютого по червень 2014 року – він займав посаду голови Нацбанку.
Зараз Степан Кубів є представником президента у Верховній Раді, тому зможе претендувати на посаду голови комітету, тільки позбувшись цього статусу. «Він багато зробив для порятунку банківської системи на початку минулого року. Але до його роботи були питання: саме тому йому на зміну прийшла Валерія Гонтарєва. Чи варто зараз робити його першою особою комітету?»- Характеризує кандидата один з учасників фінансового ринку. Йдеться про багатомільярдний рефінансуванні, яке НБУ видав проблемним банкам, а також про девальвацію гривні з 9 грн/$ до 12 грн/$.
Руслан Демчак є засновником «Української бізнес групи» (UBG), до якої входив Ерде Банк, визнаний неплатоспроможним у 2012 році. Його ділова репутація небездоганна – тепер він не може купувати банки. Однак наприкінці серпня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продав UBG перехідною банк «РВР», який був створений на базі неплатоспроможного Омега Банку. Депутат тоді ж спростував будь-який зв’язок з UBG. Досвід роботи на банківському ринку Михайло Довбенко отримав в 1990-х. Він очолював регіональні філії банку «Україна», Західноукраїнського комерційного банку і Правекс-банку. Три роки він очолював банк «Прут і К», який надалі влився в Кредобанк.
Учасники страхового ринку схиляються до кандидатури Павла Різаненка. «Він добре знає і розуміє роботу фінансового ринку. Більш того, при прийнятті рішень враховує українські реалії та можливі наслідки того чи іншого рішення, а не керується миттєвою вигодою », – пояснили в одній з найбільших страхових компаній. З відходом Сергія Рибалки з посади голови комітету як мінімум призупиниться війна за грошові фонди Моторного (транспортного) страхового бюро України: саме він був ініціатором відсторонення учасників ринку від управління їх коштами. Втім, у самому МТСБУ вчора від коментарів відмовилися.
Вікторія Руденко, Олена Губарь
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас