Чи має шанси банківський варіант переведення валютних кредитів у гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи має шанси банківський варіант переведення валютних кредитів у гривню

Кредит&Депозит
1275
Банкіри запропонували свій варіант переведення у гривню валютних кредитів на житло. Він не передбачає курсу 5 гривень за долар, але обіцяє списання частини боргу громадян. DW з’ясовувала, які шанси має така ініціатива.
Реструктуризації підлягають кредити не лише в працюючих банках, але і в тих, які є банкрутами чи ліквідуються. В цілому, за даними Нацбанку, зараз загальна кількість валютних іпотечних позик в Україні складає 55,7 тисяч, а сума боргу за ними – 2,4 мільярди доларів США.
Підтримка ринку і НБУ
Самі банки від самого початку були проти конвертації валютних кредитів за докризовим курсом. За підрахунками Нацбанку, такий варіант спричинив би їм збитки на суму в 100 мільярдів гривень. Також банкіри звернули увагу на те, що після прийняття парламентом відповідного законопроекту кількість охочим перевести свої кредити в гривню зменшилась. “Усі почати чекати конвертацію по 5 гривень за долар”, – каже член наглядової ради “ПриватБанку” Віктор Лисицький. Саме тому учасники ринку пропонують тепер у формі закону створити єдині умови конвертації валютних кредитів для усіх позичальників і у всіх банках.
Позичальники готові до компромісу
Та попри те, що в цілому представники позичальників схвально ставляться до запропонованого банками варіанту реструктуризації кредитів, вони вважають, що новий закон мав би охоплювати інтереси більшої кількості боржників. “Нова ініціатива банків полегшує життя лише тим позичальникам, які брали кредити на придбання житла. Але вона не враховує тих громадян, які брали позики на різні цілі під заставу свого житла, яке вони зараз також можуть втратити. Ми будемо вимагати, щоб законопроект розповсюджувався і на інших позичальників”,- каже Авраменко.
“Більш прийнятний” законопроект
Позитивно шанси на прийняття потенційного компромісного закону оцінюють і в профільному комітеті Верховної Ради. “Очевидно, що цей законопроект є більш компромісним, ніж 1558-1, який гребе під себе взагалі усі кредити. Тому новий банківський варіант є більш прийнятний”, – каже член комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Павло Різаненко (“Блок Петра Порошенка”).
Навіть ті депутати і фракції, які активно підтримували законопроект 1558-1, готові роздивлятися різні варіанти вирішення проблем валютних позичальників. “Коли в парламенті багаторазово обговорювався законопроект 1558-1, і Нацбанк, і представники банківських асоціацій наголошували на тому, що він неприйнятний, але нічого не пропонували натомість”,- каже голова профільного парламентського комітету Сергій Рибалка (“Радикальна партія Олега Ляшка”). Тому кроки з боку НБУ та банків назустріч вирішенню кредитного питання на законодавчому рівні, за словами депутата, можна “тільки вітати”. “Якщо Президент України застосує право вето (до попереднього законопроекту – Ред.) і парламент не зможе його подолати, то, звичайно, буде підготовлений новий законопроект і Верховна Рада його прийме. Я в цьому впевнений”, – каже він.
Утім, коли це станеться, нині не наважується спрогнозувати ніхто. “Ми навіть не знаємо, скільки депутати будуть обговорювати цю ініціативу”,- говорить голова правління “Альфа-Банку” Вікторія Міхайльо. Виходячи з практики, цей процес дійсно може затягнутися. Перші законопроекти щодо переведення в гривню валютних кредитів були подані до парламенту ще в червні 2014 року. Але досі, як ми знаємо, чинності не набрав не вступив в силу.
Олена Губар
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас