Мінекономіки пропонує об'єднати стратегічні підприємства в холдинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки пропонує об'єднати стратегічні підприємства в холдинг

Казна та Політика
167
Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує створити холдингову компанію і включити в неї всі стратегічні підприємства.
Про це написав у своєму Twitter міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.
“Абромавічус і Демчишин (міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин) не повинні управляти держкомпаніями. Стратегічні підприємства – в холдинг, інше – приватизувати. Прозоро”, – написав він.
За словами міністра, МЕРТ вже розробило проект постанови Кабміну і відправило його на погодження до центральних органів виконавчої влади.
Як повідомлялося, 4 березня Кабінет міністрів України затвердив новий перелік об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, скоротивши їх кількість до 309 з 395.
У новий перелік увійшли НАК “Нафтогаз України”, компанії “Укртрансгаз”, “Укргазвидобування”, НАЕК “Енергоатом”, “Укрнафта”, конструкторське бюро “Південне” ім. Янгеля “та продукує ракети” Південний машинобудівний завод ім. Макарова (Південмаш), Одеський припортовий завод,“Сумихімпром”, держпідприємство“Укрхімтрансаміак”.
У перелік також увійшли морські торговельні порти, комбінати хлібопродуктів, національні та обласні державні теле- і радіокомпанії.
У список стратегічних для української економіки та безпеки об’єктів включені в тому числі підприємства, розташовані в включеному Криму та на території країни, підконтрольної так званим “ДНР” і “ЛНР”.
В даний час в Україні налічується 1,833 тис. діючих державних підприємств, ще 1,5 тис. не працюють або перебувають у стадії ліквідації.
Відповідно до огляду ТОР-100 держпідприємств України, оприлюдненим на сайті МЕРТ, на 100 провідних держпідприємств припадає близько 80% загального обсягу виручки і близько 90% активів усього сектора держпідприємств.
Сукупний чистий збиток 100 провідних держпідприємств за дев’ять місяців 2014 року склав 74,7 млрд грн. Разом з тим левова частка цих збитків припадає на НАК “Нафтогаз України” (62,5 млрд грн), деякий обсяг збитків обумовлений девальвацією гривні та складними економічними умовами.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас