Рада прийняла скандальні зміни до Конституції (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада прийняла скандальні зміни до Конституції (відео)

Казна та Політика
4950
Верховна Рада прийняла в першому читанні скандальний законопроект про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації.
Дане рішення підтримали 265 народних депутатів при 226 мінімально необхідних. “Проти” – 87 парламентарія.
Перед голосуванням і в його процесі десятки депутатів, зокрема від Радикальної партії, блокували трибуну і президію Ради, виступаючи проти змін до Конституції.
Нардеп від Радикальної партії Юрій Шухевич заявляв, що в цьому питанні Європа продає Україну, як колись вона зрадила Чехословаччину в 1939 року.
Проти цих змін також виступила фракція “Самопомочі”, незважаючи на те, що 5 їх представників проголосували “за”.
Противники ухвалення змін до Конституції наполягали, що вони нададуть найширші права окупованим районам Донбасу і схід України отримає негласний “особливий статус”.
У свою чергу на прийнятті даних змін наполягав голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Він стверджував, що ніяких особливих прав Донбас не отримає, зате місцеві громади зможуть краще розпоряджатися своїми ресурсами.
Як відомо, ухвалення конституційних змін передбачено мінськоми домовленостями, тому в запропонованому Петром Порошенком проекті присутній положення про те, що особливості здійсненнє місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом.
У проекті змін Конституції Україна в частині децентралізації пропонується змінити адміністративно-територіальний устрій держави, а особливості Києва, Севастополя – визначати окремими законами.
Крім іншого пропонується змінити статтю 133 Основного закону України. Так, якщо зараз система адміністративно-територіального устрою України складається з АР Крим, областей, районів, міст, районів у містах, селищ і сіл, то в проекті змін пропонується, щоб Україна складалася з громад (громад), районів та регіонів.
З ст.133 тексту Конституції також пропонується прибрати перелік назв усіх областей України.
“Територія України розділена на громади. Громада є первинною одиницею в системі адміністративно-територіального устрою України. Кілька громад складають район. Автономна Республіка Крим та області є регіонами України”, – йдеться в документі.
Місцеві державні адміністрації передбачається ліквідувати.
Передбачається, що в разі прийняття нової редакції Конституції, в Основному законі буде закріплено, що “органами місцевого самоврядування громади є рада громади як представницький орган і виконавчі органи місцевого самоврядування громади”. Передбачається, що виконавчі органи місцевого самоврядування громади будуть підконтрольні і підзвітні раді громади.
Разом з тим, з проекту змін до Конституції України випливає, що, як і говорив президент України Петро Порошенко, статус автономії Криму і Севастополя, як окремих адміністративних одиниць, збережеться.
Так, на півострові збережеться Верховна Рада Автономної Республіки Крим, що випливає зі статті 150 Конституції України, в якій в повноваження Конституційного суду, як і раніше, залишається оцінка на предмет конституційності “правових актів Верховної Ради АР Крим”.
У законодавчій ініціативі наголошується, що якщо до прийняття даних змін до Конституції, міста Київ та Севастополь “мають спеціальний статус, який визначається законами України”, то після ухвалення проекту змін, особливості Києва та Севастополя в системі адміністративно-територіального устрою України будуть визначатися “окремими законами “.
Крім цього, в регіонах і районах України з’явиться інститут префекта – представника виконавчої центральної влади.
За проектом Конституції, “виконавчу владу в районах та областях, у Києві та Севастополі здійснюють префекти”. “Префекта призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабінету міністрів України президент України. Префект є державним службовцем”, – йдеться в статті 118 проекту, опублікованому на сайті парламенту в четвер.
Згідно із запропонованими змінами, префект під час здійснення своїх повноважень відповідальний перед президентом, підзвітний і підконтрольний Кабміну.
Стаття 119 проекту закону визначає, що префект здійснює нагляд за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координує діяльність територіальних органів виконавчої влади, забезпечує виконання держпрограм, здійснює інші повноваження, визначені Кабміном.
Проект змін до Основного закону передбачає, що у разі ухвалення головою громади, місцевими радами акта, що не відповідають Конституції, створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності або загрозу національній безпеці, президент України зупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного Суду, тимчасово припиняє повноваження голови, складів місцевих рад, а також призначає тимчасового державного уповноваженого.
КС невідкладно повинен розглянути це звернення. Якщо він визнає акт не відповідає Конституції, Верховна Рада за поданням глави держави достроково припиняє повноваження голови громади, місцевої ради та призначає позачергові вибори у встановленому законом порядку.
Відповідно до законопроекту, після набрання чинності закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади наступні чергові місцеві вибори проводяться в останню неділю жовтня 2017 року.
Президент, згідно конституційним змінам, за поданням Кабінету міністрів України призначає на посади і звільняє голів місцевих державних адміністрацій до призначення відповідних префектів. Тимчасово, до призначення префекта, повноваження здійснює глава відповідної місцевої адміністрації.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас