Рейтинг Кабміну: як Арсеній Яценюк порахує ефективність роботи регіонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг Кабміну: як Арсеній Яценюк порахує ефективність роботи регіонів

Казна та Політика
393
Відтоді як теза «Донбас годує Україну» втратила актуальність, місце головного регіону країни залишається вакантним. Його має визначити методика оцінювання соціально-економічного розвитку областей, яку Кабмін планує затвердити на початку вересня.
«Рейтинг регіонів не мають використовувати з політичною метою, основний параметр – якість», – запевнив прем’єр. І уточнив, що за результатами оцінювання ухвалюватимуть кадрові рішення – «підвищення чи навпаки».
При всій претензії на реформу Арсеній Яценюк зовсім не першопроходець у питанні оцінювання ефективності роботи регіонів. В Україні були розроблені й успішно діяли кілька таких формул, зокрема й тоді, коли Яценюк був міністром економіки. Можливо, тому абсолютну більшість параметрів, озвучених нинішнім головою Кабміну, було враховано і в попередніх варіантах.
Із різними варіантами методики оцінювання регіонів, які застосовував уряд, можна ознайомитися тут і тут.
Враховуючи довгу практику їхнього застосування, підзвітні чиновники мають багатий бекграунд розрахунку і думку про зведені результати. Як правило – справедливу.
«Ми щомісяця звітували Кабміну для розрахунку. І постійно Київ потрапляв в аутсайдери за таким показником, як будівництво! У нас за величезних показників зданих квадратних метрів динаміка була 1–2%. А, наприклад, Тернопіль міг побудувати один будинок і отримати величезну дельту», – пояснює колишній представник київської мерії.
Як зазначає Жовтяк, серед показників, які традиційно враховують у формулі, є ті, на які місцева влада об’єктивно впливати не може: вони залежать від загального розвитку країни чи особливостей регіону. Із ним солідарний колишній голова Донецької облради Анатолій Близнюк: «Треба розуміти, що в різних регіонах різні структури економіки. Раніше було дроблення на групи, наприклад області першої групи, де розвинена економіка, і так далі (1-ша група – промислові області, 2-га група – сільськогосподарські області, 3-я – гірські та пригірські території. – Forbes). Не можна порівнювати Карпати і Донбас», – каже він.
При цьому колишні губернатори визнають, що динаміка показників і просування в рейтингу безпосередньо залежать від професійних якостей керівника області. «Наприклад, коли я працював головою адміністрації, Київська область у такому рейтингу перемістилася з дев’ятого місця на перше, але після приходу Віри Ульянченко знизилася з першого на двадцять четверте. Вплив голови адміністрації на місце в рейтингу величезний», – зауважує Жовтяк.
Перший рейтинг у рамках нової методики є просто фіксуванням даних, і лише наступні дають уявлення про розвиток. Для коректного їхнього відображення необхідно корелювати стартові показники економічного потенціалу та показники динаміки. «Наприклад, інвестиція 100 мільйонів у Київську область – мало, а в Кіровоградську це прорив», – зазначає Євген Жовтяк.
Іноді засилля цифр у методиці оцінювання заплутувало і сам Кабмін. «Мені запам’яталося засідання, на якому з уст прем’єр-міністра пролунало, що область допустила збільшення обсягів податкової заборгованості. А насправді завдяки хорошій роботі обласної податкової у звітному періоді було виявлено приховані борги підприємств, вони потрапили до звітності. До того часу, поки це не виявили, вони не були в розряді податкової заборгованості, – пояснює Жовтяк. – Замість того щоб похвалити податкову за те, що їх виявили, міністр Яценюк, не розібравшись, розкритикував, що зросли борги».
Ті ж і Forbes
Редакція Forbes також рейтингує міста. Проте, на відміну від уряду, ми не ставимо перед собою завдання оцінити всі сфери життєдіяльності, оцінюючи лише бізнес-складову – комфорт для ведення справ. Рейтинг Forbes не враховує кількість ліжок у лікарнях і якість освіти в українських школах, та ризикнемо припустити, що місто, в яке приходять інвестиції і в якому комфортно бізнесу, не пасе задніх і за іншими показниками, які цікавлять Арсенія Яценюка. Наш рейтинг відображає привабливість українських міст (крім Києва) для компаній, які працюють на споживчому ринку. У методиці Forbes враховуються 25 соціально-економічних характеристик у 25 обласних центрах і містах із населенням понад 200 000 людей.
Показники об’єднували в групи:
Людський капітал: чисельність населення, динаміка чисельності населення; рівень злочинності на 10 000 жителів, кількість тяжких злочинів на 10 000 жителів; освіченість (кількість державних вишів III–IV рівнів акредитації); сальдо міграції (різниця між кількістю жителів, які приїхали в місто, і кількістю жителів, які виїхали з нього).
Купівельна спроможність. Добробут: середня зарплата, зміна зарплати порівняно з попереднім роком; частка квартир із ціною оренди понад орієнтовний норматив за 1 кв. м.
Бізнес-клімат: розвиненість малого бізнесу (надходження єдиного податку на душу населення); відкритість міста для сторонніх інвесторів (прямі іноземні інвестиції на душу населення).
Економічна стійкість: динаміка надходжень до міського бюджету; кількість новобудов, зданих в експлуатацію у звітному році; зміна загальної площі магазинів продуктового ритейлу.
Інфраструктура: наявність міжнародного аеропорту; кількість міжнародних, національних і регіональних автомобільних доріг; кількість банківських відділень; кількість торговельних центрів, аптек, магазинів побутової техніки та електроніки.
Ділове здоров’я: індекс, який спеціально для Forbes вивела аналітична компанія «Гео М». Відображає кількість торговельних центрів, банківських відділень, супермаркетів, аптек, магазинів з продажу побутової техніки та електроніки, які закрилися 2014-го і в першому кварталі 2015 року.
У результаті ще до призначення Міхеїла Саакашвілі очільником Одеської облдержадміністрації та можливого майбутнього перетворення міста в інвестцентр країни і міні-модель європейського майбутнього України розрахунки Forbes вивели Одесу на перше місце серед найсприятливіших міст для бізнесу. На другому місці – Львів, на третьому – Харків.
Фігуранти рейтингів регіонів упевнені: будь-яка розрахункова модель недосконала і не відображає повної картини. «Така звітність ніколи не відображала реального місця в рейтингу і ніколи не відобразить реальну картину, – стверджує Близнюк. – Наприклад, коли я був головою Донецької облради, Донецька область посідала друге місце в країні за зарплатою після Київської, перше – за експортним потенціалом, а ось за екологією мала останнє місце, і в недалекому майбутньому вона не зможе зрівнятися з Карпатами. Такі речі не можна порівнювати, вони ніколи не будуть об’єктивними».
При цьому він обмовляється, що загалом непогано ставиться до самої ідеї оцінювання регіону. «На жаль, такі оцінювання припадають на вибори, і завдання ставлять якраз такі, які б показували хорошу роботу влади і підштовхували за неї голосувати. Але єдина правильна шкала оцінювання – рівень життя людей», – запевняє Близнюк.
«Методики рейтингування були різними, і завжди вони не ідеальні. Але краще нехай вони будуть, ніж їх не буде. Те, що такі підсумки не підбивали півтора року, – свідчення того, що уряд не знає, що робить», – резюмує Жовтяк.
Віталій Кравченко, Дарія Кравченко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас