Нафтовим і газовим компаніям належить погасити борги більш ніж на $500 млрд за 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтовим і газовим компаніям належить погасити борги більш ніж на $500 млрд за 5 років

Фондовий ринок
672
Світовим нафтовим і газовим компаніям належить погасити облігації і кредити на загальну суму понад $ 500 млрд протягом найближчих п’яти років, і деякі з представників сектора можуть зіткнутися з труднощами при виплаті боргів на тлі різкого падіння цін на нафту.
Кількість облігацій нафтових і газових компаній, прибутковість яких становить 10% і вище, потроїлася за останній рік, що вказує на складності із залученням коштів у секторі. В даний час процентні ставки за бондами 168 таких компаній перебувають на цьому рівні.
При цьому показник відношення чистого боргу до прибутку в секторі є найвищим за два десятиліття.
Якщо ціни на нафту залишаться близько $ 40 за барель, струс в секторі може бути більш грунтовним, зазначила партнер Norton Rose Fulbright LLP з операцій злиття і поглинань в нафтовому секторі Кімберлі Вуд.
“Вид і форма нафтової галузі, ймовірно, зміняться в наступні 5-10 років, – вважає вона. – При збереженні вартості нафти на поточних рівнях число банкрутств, безсумнівно, збільшиться”.
Згідно з даними BMI Research, в поточному році нафтовим і газовим компаніям належить виплатити за службовим порядку $ 72 млрд, в 2016 році – $ 85 млрд, в 2017 році – $ 129 млрд.
Протягом п’яти років сума виплат за боргами і кредитами в секторі складе порядку $ 550 млрд.
Цього року 20% всіх виплат припадає на частку компаній США, 12% – на частку китайських компаній, 9% – на британських виробників.
У США кількість облігацій з прибутковістю більше 10% за минулий рік підскочили більш ніж в 4 рази – до 80.
З облігацій європейських нафтових компаній в цю категорію потрапляють 26 паперів, зокрема бонди Gulf Keystone Petroleum Ltd. і EnQuest Plc.
Зниження цін на нафту скорочує вартість нафтових резервів компаній і погіршує їх можливості в плані запозичень, відзначають експерти.
Деякі з показників в секторі вже перевершили мінімуми, відмічені в період фінансової кризи 2008 року. Так, середня маржа прибутку 108 компаній індексу MSCI World Energy Sector, до якого входять Exxon Mobil Corp. і Chevron Corp., знаходиться на найнижчому рівні з 1995 року.
“Ряд компаній просто не зможе рефінансувати свої кредити і буде змушений залучати кошти за рахунок додаткового розміщення акцій, – відзначив кредитний аналітик Clarksons Platou Securities AS в Осло Ейрік Ромесмо. – Питання в тому, чи зможуть вони залучити кошти таким чином, враховуючи дуже високі рівні боргу “.
Акції енергетичних компаній показали найслабшу динаміку серед компаній індексу MSCI World Index за останній рік.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас