Томаш Фіала: Наскільки мені відомо, місця в парламенті купувалися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Томаш Фіала: Наскільки мені відомо, місця в парламенті купувалися

Казна та Політика
959
Занадто велика поблажливість до корупційних зв’язків: інвестиційний банкір Томаш Фіала, керівник Європейської бізнес-асоціації в Україні, в інтерв’ю німецькому виданню Spiegel критикує реформаторський уряд у Києві
Що відбувається в Україні? Чи проводить уряд нарешті сміливі реформи? Або зміни знову затягуються старими елітами, олігархами, корупційними політиками? Відповідь на це питання непроста. Вона звучить так: і так, і ні.
Багато колишніх корупційних схем досі працюють. Боротьба з корупцією в органах влади просувається повільно. В інших областях, однак, є прогрес. Хронічно корупційний ринок газу був реформований, у міністерствах економіки, фінансів і Національному банку управляють професіонали – практично вперше з моменту незалежності країни. Почалася реформа поліції. Парламент прийняв у першому читанні закон про державне фінансування партій. Цей закон зменшить вплив олігархів, які досі могли купувати партії та окремих політиків.
Томаш Фіала, 41 рік, добре орієнтується в політичному закуліссі Києва. Він засновник інвестиційної компанії Dragon Capital у Києві та Президент Європейської бізнес асоціації в Україні. Він народився в чеському Брно і з дев’яностих живе в Києві. Український журнал Фокус оцінив його статки в 180 млн доларів. Фіала багатий, але він не олігарх: він тримає дистанцію до політичної кухні в Києві. Під час революції він брав участь у демонстраціях на Майдані. З одного боку, він вважає, що сьогоднішній уряд є кращим з тих, які коли-небудь були в Україні. Але з іншого боку, цього ще недостатньо. Наше інтерв’ю про змішані результати реформ в Україні.
Шпігель: Чому багато топ-менеджери і підприємці підтримували революцію
Фіала: Я можу говорити тільки про себе. Україна майже повернула на шлях авторитарної і ізольованою Білорусі. Я з Чехії, і виріс в соціалізмі і не хочу до нього повертатися. Я хочу, щоб у мене була можливість говорити те, що я думаю.
Шпігель: На початку року ви критикували керівництво в особі прем’єра Яценюка і президента Порошенка. Ви говорили про те, що «риба гниє з голови».
Фіала: Це висловлювання стосувалося корупції в політичній еліті. З тих часів ситуація дещо покращилася. У парламенті працює група нових, чистих політиків. Це близько 60 депутатів. Вони не мають більшості, але діють дуже ефективно. Вони зменшують вплив лобістів. Близько третини міністерств має дуже хороше керівництво, це в першу чергу міністерство економіки, фінансів та інфраструктури.
Шпігель: Але, незважаючи на це, багато громадян незадоволені станом боротьби з корупцією.
Фіала: Реформи інших країн показують, що є зрозумілий рецепт успіху: органи влади повинні бути радикально зменшені, 90% чиновників повинні бути звільнені. Новопризначеним чиновникам повинна сплачуватися настільки хороша зарплата, щоб їм не потрібно було брати хабарі. На жаль, в Україні ці зміни проводяться дуже повільно. Більш ніж рік зайняло створення Антикорупційного бюро. Замість цього потрібно було реформувати Генеральну прокуратуру.
Шпігель: Що конкретно ви маєте на увазі
Фіала: У цьому органі працюють 19000 чоловік. Замість того, щоб боротися з корупцією, він сам погруз в ній. У дев’яності роки в Україні були впливовими мафіозні банди. Вони втратили вплив, тому що їх бізнес відібрали корумповані чиновники в міністерстві внутрішніх справ і генеральній прокуратурі.
Шпігель: Чому розрив зі старою системою не стався після Майдану?
Фіала: Візьміть Прем’єра Арсенія Яценюка. Він сам є продуктом старої системи. Він не схожий на людину, яка прагне змін.
Шпігель: Чим ви це обгрунтуєте
Фіала: Там, де органи влади повинні бути урізані на половину, він думає, що достатньо 10 відсотків. Він не розуміє, чому потрібно радикально реформувати державну службу. Яценюк сам все життя пропрацював на державній службі.
Шпігель: Вас розчарували кандидати, які пройшли до парламенту від Порошенка і Яценюка
Фіала: На перші місця в списку вони поставили хороших людей: героїв війни та активістів з хорошою репутацією. Далі в списку було багато бізнесменів. За моєю інформацією, місця в парламенті купувалися за ціною від 3 до 10 мільйонів доларів за мандат. Звичайно, так завжди відбувалося в Україні. Але я сподівався, що це закінчиться після Майдану.
Шпігель: А хто купує мандати?
*Фіала: * Бізнесмени, які хочуть пролобіювати в парламенті свої інтереси. Для них це інвестиція.
Шпігель: Чому прем’єр і президент погодилися на таке
Фіала: Для того, щоб профінансувати свою виборчу кампанію. У Яценюка не було своїх грошей. Порошенко вважає за краще не витрачати свій статок. Таким чином вони самі стали заручниками старої системи. У реформаторів з’явилися складнощі: вони скрізь зустрічають людей, які їм кажуть: ваші наміри чудові, але, будь ласка, реформуйте в іншому місці, а не у мене.
Шпігель: У вас є докази вашим твердженням
Фіала: Це добре відомі в Україні факти, які в приватних розмовах зізнаються обома сторонами, і покупцями мандатів, і тими, хто керує партіями. Якби генеральна прокуратура була дійсно незалежна від політичного впливу, вона б могла без проблем розслідувати ці факти.
Фіала: Тому що це гарна інвестиція. Громадян України не потрібно переконувати в необхідності змін. Вони готові страждати. Тарифи на газ були збільшені в кілька разів, але це не призвело до серйозних протестів. Крім того, Україна на багато років буде залежна від західних кредитів. Це дає іноземним кредиторам важелі впливу. Гроші повинні даватися тільки взамін на реформи.
Бенджамін Біддер
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас