Чим загрожує українцям скасування трудових книжок, - коментар юриста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим загрожує українцям скасування трудових книжок, - коментар юриста

Казна та Політика
1999
Пропозиція міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавічуса скасувати трудові книжки викликала резонанс серед українського працюючого населення і побоювання, що це рішення спричинить негативні наслідки.
Чи ризики при скасуванні документа, що підтверджує трудовий стаж, коментує керівник юридичного департаменту Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна Анна Воєводіна.
«Ми схвалюємо таке рішення. Трудова книжка – пережиток радянського минулого.
Згідно КЗпП, трудова книжка є єдиним документом, який підтверджує трудовий стаж співробітника. Однак поняття «трудовий стаж» вже давно в державі не існує. Цей стаж не дає прав на отримання соціальних виплат, не враховується при нарахуванні пенсії і лікарняних. Соціальне забезпечення здійснюється за рахунок страхового стажу – стажу, до якого включається період, протягом якого людина сплачувала відрахування до Пенсійного фонду.
Інформація про страховий стаж зберігається саме там. Сам співробітник, а також його роботодавець може дізнатися про розмір страхового стажу шляхом звернення до ПФУ.
Що стосується «трудового стажу», то інформація про нього зберігається в резюме, в реальному досвіді співробітника, в рекомендаціях та відгуках роботодавців, колег і клієнтів.
На сьогоднішній день, трудові книжки втратили свій сенс і практичне застосування. Вони вже стали просто атавізмом, який абсолютно не несе ніякої інформації ні для кого. Написати в трудовій книжці можна при бажанні що завгодно, так само як і навпаки: не внести туди важливі дані. Ну а вимога про зберігання трудової книжки протягом 75 років в архіві – це взагалі безглуздо, враховуючи той факт, що сьогодні всі дані зберігаються в електронному вигляді на електронних носіях»
Однак експерти hh.ua єдині в думці, що реформа не повинна обмежуватися виключно скасуванням документа. Для коректного обліку як відрахувань до Пенсійного фонду, так і обліку трудового стажу необхідно впровадити єдину електронну систему персоніфікованого обліку працюючих громадян. Як приклад можна використовувати досвід європейських країн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас