Реформа Ради: Депутатів хочуть змусити більше працювати та проводити конференції по Skype — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа Ради: Депутатів хочуть змусити більше працювати та проводити конференції по Skype

Казна та Політика
250
З вересня почнуть реформувати Раду. За словами спікера Володимира Гройсмана, реформу проведуть у рамках Меморандуму, підписаного 3 липня між ВР і Європарламентом. Основні цілі, прописані в документі, – підвищення якості законів, поліпшення планування роботи комітетів, створення кодексу поведінки депутатів, а також підвищення ефективності взаємодії з опозицією.
Напрацювання до реформи вже є, але остаточний проект буде готовий до грудня, сказав прес-секретар спікера Дмитро Столярчук: “З вересня по грудень в Україні працюватиме оціночна місія Європарламенту, яку очолить Пет Кокс. Вони, разом з координаційною радою Ради, і пропрацюють дорожню карту реформи”.
СКАЙП і прогули. Деякі зрушення по зміні роботи ВР в рамках майбутньої реформи є вже зараз. “Йде технічне оновлення Ради, – розповіла голова комітету у закордонних справах Ганна Гопко. – У комітети нарешті поставлять веб-камери і скайп, щоб ми могли проводити відеоконференції з Брюсселем, документообіг переведуть в електронний вигляд. А помічники депутатів і секретарі проходять тренінги в Європі: нещодавно наш комітет відправляв їх до Литви. Також планується підвищити прозорість фінансування Ради: будь-який українець зможе на сайті подивитися, скільки грошей пішло на обслуговування автопарку, папір і так далі”. Ще одна можлива зміна – збільшення тривалості робочого пленарного тижня, вона каже: “понеділок потрібно зробити пленарним днем ​​(зараз вихідний), а в п’ятницю і середу – працювати до вечора (депутати в ці дні працюють в залі до обіду. – Ред.)” .
У кодекс поведінки депутатів можуть увійти положення про покарання за бійки під куполом, кнопкодавство і прогули. “Реформа всередині парламенту необхідна. Важливо підвищити якість роботи над законами, спростити законодавчу процедуру, щоб приймати їх швидше, – згоден з нововведеннями політолог Володимир Фесенко. – При великому обсязі законопроектів можна збільшити і пленарний тиждень. Але паралельно варто ввести покарання за прогули як засідань Ради, так і комітетів – позбавленням голосу, а то й мандата. Тоді депутати побояться прогулювати”.
ПРАВА ОПОЗИЦІЇ. Також в рамках реформи будуть прийматися норми, які захистять права опозиції, запевняє Гройсман. “Дотримуючись демократичні права, закони повинні прийматися 3/4 голосів, з урахуванням думки опозиції, – вважає Вадим Карасьов. – Заява Гройсмана – це також реверанс у бік опозиції, щоб показати коаліціантам, що бунтують (мається на увазі “Самопоміч” і Радикальна партія, які не хочуть голосувати за зміни до Конституції. – ред.), що в Раді можна щось і поміняти “.
Згідно з чинним регламентом, “Опозиційний блок” повинен був отримати керівництво трьома комітетами Ради, чого не сталося.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас