Президентська гонка в США: чого чекати Україні від переможця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президентська гонка в США: чого чекати Україні від переможця

Казна та Політика
1894
8 листопада 2016 в США пройдуть вибори президента. Про свою участь у виборчій гонці заявили п’ять кандидатів від Демократичної партії і дев’ятнадцять від Республіканської партії.
Також про свою участь заявили кілька незалежних кандидатів, проте їх підтримка серед населення незначна і будь-якого впливу на результат президентської кампанії вона не спричинить.
У липні наступного року Демократична і Республіканська партії проведуть так звані “праймеріз”, на яких будуть визначені партійні кандидати.
Хіларі в лідерах, а Байден “в рукаві”
Про свою участь у президентській гонці від “демократів” заявили: екс-держсекретар США, сенатор штату Нью-Йорк Хіларі Клінтон, два екс-губернатори американських штатів – Мартін О’Меллі з невеликого Меріленда і Лінкольн Чейфа з Род-Айленда, сенатор штату Вермонт Берні Сандерс і колишній сенатор від штату Вірджинія Джим Уебб.
Найбільш імовірною кандидатурою на посаду майбутнього президента є саме Гілларі Клінтон. Соціологічні дослідження показують не тільки високу популярність Хілларі, але і динаміку до зростання її рейтингу.
Як зазначають багато експертів, в даний у екс-держсекретаря немає серйозних конкурентів серед демократів.
Хілларі Клінтон в першій офіційній промові після оголошення про намір балотуватися пообіцяла протистояти президенту РФ Володимиру Путіну. “Я давала відсіч супротивникам типу Путіна і зміцнювала союзників типу Ізраїлю, і я була в ситуаційному центрі в той день, коли ми дістали бен Ладена”, – заявила політик.
Раніше Гілларі порівнювала дії Путіна з приєднання Криму до Росії із захопленням Гітлером області Чехії.
Колишній держсекретар також закликала збільшити фінансову допомогу Україні. “Я думаю, ми повинні надавати більше фінансової допомоги уряду України, тому що зараз вони намагаються зробити перехід від непрофесійної, корумпованої системи до системи, яка діє за світовими правилами. Вони працюють з МВФ і Європейським центробанком. Я думаю, ми повинні більше допомагати Україні захищати її кордони. Нове спорядження, більше навчань, США та НАТО досі дуже неохоче це робили. І я розумію, чому. Це непроста потенційно небезпечна ситуація, але українська армія і прості українці, які воюють проти сепаратистів, довели, що заслуговують більш сильну підтримку, ніж досі ми надавали”, – заявила Клінтон.
Серед конкурентів Хілларі по демократичному табору найбільш помітною фігурою, на думку експертів, є досвідчений політик, прихильник шведської моделі соціалізму сенатор від Вермонта Берні Сандерс.
Нащадок польських євреїв-іммігрантів, Сандерс також є прихильником жорсткої позиції по відношенню до РФ. Він, зокрема, пропонував заморозити всі російські активи в американських банках.
Ще один кандидат-демократ екс-губернатор Род-Айленда Лінкольн Чейфі, навпаки, засудив антиросійські санкції, охарактеризувавши їх як безглузді.
Серйозну конкуренцію Хіларі Клінтон може скласти віце-президент США Джо Байден, який поки не прийняв рішення брати участь у президентських перегонах, але як повідомляє видання The New York Times з посиланням на власні джерела, розглядає таку можливість.
Байден вважається неофіційним куратором українського напрямку в адміністрації. Саме він нещодавно переконував американських бізнесменів інвестувати в Україну, коли у Вашингтоні перебував з візитом прем’єр Арсеній Яценюк.
Байден багато разів був у Києві і зустрічався з провідними українськими політиками та президентом Петром Порошенком.
Говорячи про Путіна, Байден зазначав, що президент РФ “буде намагатися просунутися настільки глибоко, як може до того, як він натрапити на опір і побачить, що ціна занадто висока”.
Буш-3 і Трамп
У стані Республіканської партії, на відміну від демократів, поки панує невизначеність. Беззастережного фаворита серед республіканців поки не спостерігається.
Серед основних претендентів на даний час розглядаються: колишній губернатор Флориди, сенатор від штату Техас Тед Круз, а також його колеги Ренд Пол від штату Кентуккі і Марко Рубіо від Флориди, а також мільярдер Дональд Трамп.
Тед Круз має сильну підтримку консервативно-лібертаріанської групи республіканців, іменованої “Рухом чаювання”. Рух виступає за скорочення рівня податків, зменшення американського зовнішнього боргу, дотримання Конституції США.
Круз виступає з критикою “надмірно м’якого” антиросійського курсу Обами: політик, зокрема, є одним з основних прихильників поставки Україні летальної зброї.
Ренд Пол, навпаки, засуджує втручання США в конфлікти, що відбуваються далеко від кордонів Сполучених Штатів і визнає Україну частиною російського геополітичного простору. Втім, це не заважає Полу визначати Росію як “головне джерело проблем” США.
Син екс-президента Сполучених Штатів Джорджа Буша і брат іншого президента Джорджа Буша-молодшого Джеб Буш нещодавно вступив в президентську кампанію, проте має всі шанси поборотися за першість серед республіканців. Він, як представник одного з найбільш впливових політичних кланів США зможе залучати до своєї кампанії найбільш авторитетних консервативних політиків і громадських діячів Америки. Крім того великі зв’язки клану Бушів – запорука успішного фінансування майбутньої кампанії.
Джеб Буш виступає за різнобічну підтримку Україні. “Ми повинні гарантувати, що озброюємо і готуємо українські збройні сили”, – сказав він.
За його словами, “українці зазнали вторгнення, частина території їхньої країни все ще окупована проросійськими силами”. “Ми повинні забезпечити підтримку Україні в плані продовження реформ”, – сказав він.
Буш також виступає за “співпрацю з партнерами та союзниками в Європі, щоб змусити (президента РФ Володимира) Путіна відступити напевно”.
Багато експертів і аналітиків розглядають Джеба Буша, як найбільш ймовірного кандидата від республіканців, однак, згідно з результатами опитування, проведеного серед прихильників Республіканської партії, опублікованого USA Today 14 липня, лідером симпатій в даний час є інший кандидат-республіканець – бізнесмен і мільярдер Дональд Трамп.
Наразі на виборах глави держави Трампа готові підтримати 17% прореспубліканського виборців. Другим за рейтингом серед республіканців є колишній губернатор Флориди Джеб Буш з 14%.
Третій за популярністю серед республіканців – губернатор Вісконсіна Скотт Уокер (під час дебатів серед кандидатів-республіканців заявив, що буде готовий надати Україні військову допомогу, відправити додаткові сили в Східну Європу і встановити системи ПРО в Польщі та Чехії, -ред.) З 8% .
За ним слідують сенатор від штату Техас Тед Круз з 6%.
Дональд Трамп заявив, що хоче налагодити відносини з Володимиром Путіним: “Проблема в тому, що Обама не любить Путіна, а Путін не поважає Обаму. Але я б був приятелем з президентом Росії”. Він також заявив про своє невдоволення тим, що США вимушені псувати відносини з Росією через Україну.
“Я не в захваті від нашого протистояння з Росією через Україну, коли Німеччина зволікає, отримуючи нафту і газ з Росії”, – сказав Трамп.
Дональд Трамп також заявив, що його не хвилює можливість членства України в НАТО. “Мене не турбує це питання: якщо Україна увійде до НАТО – прекрасно, але якщо не увійде – також прекрасно”, – сказав американський бізнесмен в ефірі NBC 16 серпня.
Що чекати Україні від виборів у США
На думку експертів, зараз найбільші шанси на перемогу в президентських перегонах має Хілларі Клінтон, але до виборів ще більше року тому робити прогнози ще рано. При цьому в незалежності від того, хто переможе, позиція нового президента США буде набагато радикальнішою тієї, яку зараз займає Барак Обама.
Обаму часто критикують за його нерішучість щодо України, не тільки республіканці, а й демократи. Обамі докоряють те, що його бажання за всяку ціну увійти в історію країни, як президент миру, призводить до того, що США втрачають свої позиції, зокрема в питанні України. “Кожен, хто прийде на його місце буде більш рішуче налаштований щодо України”, – сказав Сегодня директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.
Експерт з міжнародної політики Олександр Палій, у свою чергу, зазначив, що республіканці традиційно більше роблять ставку на жорстку силу і для нас вони більш бажані.
“Україна, в першу чергу, потрібна підтримка жорсткої сили. Це було б ідеально, якби новий керівник США робив ставку саме на це. Але нові демократи можуть теж бути досить крутими. Якщо ми згадаємо Білла Клінтона, який був демократом, його політика була теж досить сильною”, – сказав він.
При цьому експерти зазначають, що питання агресії РФ проти України перебуватиме в порядку денному виборчої кампанії в США.
“Американська еліта почала визнавати Росію ключовою загрозою своїй безпеці і питання адекватної відповіді на цю загрозу може виникнути”, – відзначає Олександр Палій.
Сергій Таран, у свою чергу, вказує на те, що Україна зараз опинилася в епіцентрі геополітичних інтересів. “Якщо ми подивимося на те, що відбувається у світі, то ми побачимо, що жодна зустріч на вищому рівні, жодне обговорення будь-яких питань безпеки не обходиться без питання України. І в зв’язку з тим, що США розглядають зовнішню політику, як складову виборчої кампанії всередині країни, то безумовно про Україну будуть згадувати”, – сказав він.
Денис Скворцов
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас