Вони домовилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вони домовилися

Казна та Політика
1993
Україна непогано відзначила День незалежності в «чорний понеділок»
Історія про переговори України з кредиторами добігає кінця. Все вказує на те, що наша країна домоглася списання частини боргу.
Фондові ринки світу надовго запам’ятають День незалежності України 2015 року. Післясмак тотальних розпродажів спекулянти та інвестори будуть відчувати ще цілі місяці, а фактори, які ці розпродажі викликали, ще довго будуть визначати глобальний вектор розвитку. Але якщо в світі був чорний понеділок, то Україна його фактично не помітила. На нашому фондовому ринку вже багато років щодня – «чорний понеділок». Основною новиною зі світу фінансів для нас стало зовсім інше, спочатку непримітне, повідомлення. Спочатку рядком у новинних стрічках, а потім вже і на сайтах провідних світових фінансових видань проскочила новина про те, що Україна і кредитори домовилися списати 20% боргу.
Офіційного оголошення про реструктуризацію боргу все ще немає. Але все вказує, що чекати його недовго. Красномовне мовчання міністерства фінансів і кредиторів, які ні словом не прокоментували завершення дводенних переговорів у Сан-Франциско, вказувало на те, що щось відбувається. Мовчали і кредитори. Кожен попередній раунд переговорів завершувався вербальними інтервенціями, де сторони продовжували грати і тиснути один на одного. І раптом – повна тиша, під прикриттям якої, судячи з усього, працюють юристи і радники. Яким потрібно в найкоротший термін проробити титанічну технічну роботу. І протягом цього часу, – якщо переговори, звичайно, закінчилися, – нічого не повинно було вплинути на котирування українських облігацій.
Поки ми не знаємо всіх умов угоди. Списання боргу на 20% – безумовний успіх українських переговірників. І не дивіться, що йшлося про списання 40%. Тут діє універсальне правило: хочеш 5, проси 10. У підсумку близько $ 3 млрд українського боргу буде списано. Також дуже важливо почути й інші умови, що впливають на ціну українських єврооблігацій не менше, аніж списання. Це термін пролонгації, наприклад 7 або 10 років, амортизація за випусками, а також новий купон (вчора Мінфін виплатив планові $ 60 млн за старими боргами).
Але головне – не умови реструктуризації. А просто той факт, що сторони зуміли домовитися. І величезний фактор невизначеності, який був одним з істотних обмежувачів для інвесторів в Україні, нарешті зникне. Списання буде м’яким. Так, рейтингові агентства дружно присвоять нам дефолтний рейтинг відразу після офіційного оголошення про угоду, але кредитори і Україна розійдуться майже друзями. Адже зазвичай, коли які-небудь популісти в країнах третього світу вирішують не платити за боргами, вони вважають за краще прибирати 50% боргу і більше. А якщо врахувати, що в Україні йде війна, то країна виглядає просто-таки зразковим позичальником. Звичайно, зразковим позичальником з сегменту країн третього світу. І Україні тепер не складе труднощів повернутися на ринок вже через рік-другий.
Завершення операції позитивно позначиться і на валютному ринку України. Приводу підстьобувати паніку чутками про дефолт вже немає. Кумедно, що він зникне як раз в той момент, коли формальний дефолт настане. Для завершення угоди потрібно виконати ще безліч технічних процедур, які займуть близько місяця. А потім прийде час російського боргу. І тут своє слово має сказати МВФ. Він може визнати борг Росії офіційним. І це змусить нас платити. А може промовчати, розв’язавши руки українському Мінфіну, які, безсумнівно сверблять. Але це вже зовсім інша, неринкова історія. Поки можна просто привітати всіх нас з тим, що обридла історія про переговори завершується. У Мінфіні незабаром зможуть відкоркувати пляшку шампанського.
Сергій Фурса
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас