Проблеми електронного адміністрування ПДВ спровокують бізнес на подачу позовів на фіскальні органи, - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблеми електронного адміністрування ПДВ спровокують бізнес на подачу позовів на фіскальні органи, - юрист

Казна та Політика
504
Недосконалість нормативної бази та технологічної реалізації системи електронного адміністрування податку на додану вартість (ПДВ) змусить малий і середній бізнес подавати позови і оскаржувати дії фіскальних органів в судах.
Такий прогноз дав старший юрист правової групи “Побережнюк і партнери” Микола Якименко.
Він зазначив, що “за результатами декількох місяців роботи системи електронного адміністрування ПДВ недосконалість норм законодавства, а також спроби Державної фіскальної служби (ДФС) на рівні листів виправити ситуацію в більшості випадків не на користь платників податків призвели до негативних наслідків для бізнесу”.
“З одного боку втрата права на податковий кредит, а з іншого завищення податкових зобов’язань за червень і липень 2015 року вимагають додатково вносити кошти на електронний рахунок і, таким чином, призводять до значного вимивання у платників оборотних коштів. У той же час, фіскальні органи на недостатньому рівні відстежують помилки в роботі електронних рахунків ПДВ. Швидше за все, це свідчить про відсутність у податківців бажання знайти взаєморозуміння з платниками податків “, – вважає юрист.
За оцінкою Якименко, отримуючи від платників скарги та звернення про існуючі проблеми в роботі з електронними рахунками ПДВ, “податківці замість того, щоб докласти зусиль для виправлення ситуації, в більшості випадків дотримуються своєї фіскальної функції, не залишаючи практику застосування штрафних санкцій за заниження податкових зобов’язань за податковими накладними, зареєстрованими із запізненням, і за порушення термінів їх реєстрації”.
Юрист вважає, що, враховуючи плани ДФС підготувати та подати у вересні 2015 року на розгляд Верховної Ради зміни до нормативної бази щодо електронного адміністрування ПДВ, представники малого та середнього бізнесу повинні активно “включитися в процес розробки законопроектів, спрямованих на усунення існуючих законодавчих недоліків у цій сфері”.
Крім того, на думку Якименко, підприємці “не чекаючи можливих змін до законодавства, повинні вже зараз повною мірою і в обов’язковому порядку оскаржити в судах дії і рішення фіскалів, а також безпосередньо звертатися із заявами в правоохоронні органи”.
“Необхідно, щоб працівників фіскальної служби залишило відчуття безвідповідальності, щоб за прорахунки в роботі з електронними рахунками ПДВ конкретні посадові особи фіскальної служби відповідальність понесли. Масових звернень до судів поки немає, але, я думаю, вони з’являться вже скоро, адже ситуація у багатьох вже критична”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас