У Мінінфраструктури озвучили, скільки щорічно необхідно витрачати на відновлення українських доріг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінінфраструктури озвучили, скільки щорічно необхідно витрачати на відновлення українських доріг

Казна та Політика
767
Відновлення українських автомобільних доріг і приведення їх до якісного рівня вимагає від 50 до 100 млрд грн щорічно протягом 10-20 років, вважає директор департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку і автомобільних перевезень Міністерства інфраструктури України Роман Хміль.
“Щоб відновити ті дороги, які у нас є, ми порахували, необхідно від 50 до 100 млрд грн на рік протягом 10 років. Якщо 50 млрд грн на рік, то це 20 років, якщо 100 млрд грн – 10 років”, – сказав він.
За його словами, ця сума не є надто великою в прив’язці до прикладів європейських країн.
“Це не такі великі кошти, наприклад Польща за останні 10 років вклала в дороги близько EUR80 млрд. Частину цих коштів вони зібрали самі у вигляді акцизів, більшу частину дав Євросоюз у вигляді позик”, – додав він.
Як повідомлялося з посиланням на міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, кардинальної зміни ситуації в автодорожній галузі в Україні в поточному році не відбудеться, оскільки Держагентство автомобільних доріг України відчуває гострий брак коштів на ремонт та утримання доріг.
“Кардинально цього року складно було змінити ситуацію, враховуючи те, яка сума грошей була виділена на експлуатацію та утримання доріг – 1,7 млрд грн на експлуатацію всіх доріг, які перебувають у віданні “Укравтодору”. На сьогоднішній день витрачено приблизно 1,2 млрд грн. Це менш ніж 10% того, що необхідно, щоб зробити ямковий ремонт”, – зазначав він.
А.Пивоварський вкотре нагадав, що змінити ситуацію з фінансуванням дорожньої галузі може створення цільового дорожнього фонду, який буде наповнюватися за рахунок надходжень від сплати акцизу на пальне.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас