«Нафтогаз» переплатив за мобільний зв'язок 400 тис. гривень, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Нафтогаз» переплатив за мобільний зв'язок 400 тис. гривень, - ЗМІ

Казна та Політика
1055
НАК «Нафтогаз України» за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Астеліт» (Life :) на послуги мобільного зв’язку на 2,06 млн грн. При цьому «МТС Україна» і «Київстар» пропонували «Нафтогазу» свої послуги на 400 тис. грн. дешевше.
Про це передають «Наші гроші» з посиланням на «Вісник державних закупівель».
Як відзначає видання, держкомпанія відхилила заявки, які були дешевші, за формальними претензіями. Наприклад, в заявці «Київстару» були пронумеровані і підписані аркуші, а не сторінки. А «МТС Україна» надала лист Державної фіскальної Служби з інформацією про наявний податковий борг і причини його виникнення замість оригіналу довідки податкового органу про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів.
«При оформленні документів компанія подала завірену копію довіреності замість оригіналу і некоректно пронумерованими аркушами. Для нас результати тендеру означають, що, на думку державної компанії, ціна копії і нумерації аркушів може коштувати українцям 400 тис. грн», – прокоментував журналісту Дмитру Хмельницькому програш своєї компанії у держтендерах Петро Чернишов, президент «Київстар».
При цьому до інших учасників – «Астеліт» та ТОВ «ТриМоб» ніяких претензій у «Нафтогазу» не було. Це дозволило завершити закупівлю послуг мобільного зв’язку, яка тягнулася ще з початку року.
Як зазначає журналіст, з грудня 2014-го по червень 2015 року торги скасовувалися і переносилися кілька разів.
Торги за участю всіх допущених до них компаній врешті відбулися 30 червня 2015 року. Коли всі документи були перевірені, а суми контрактів – озвучені, виявилося, що найнижчу вартість послуг запропонувала компанія «Київстар» – 1 686 888 грн. Трохи більшою виявилася сума, заявлена МТС – 1 700 500 грн. Однак ціна не виявилася вирішальним фактором: ні перша, ні друга компанія у держтендерах не перемогли. До оцінки були допущені тільки дві компанії з чотирьох, Астеліт і ТриМоб – перша з пропозицією 2 096 067 грн, інша – з 18 889 733,70 грн».
Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» – державна компанія, що фінансується з держбюджету України.
«Астеліт» належить турецькій компанії «Turkcell», яка в червні викупила у СКМ Рината Ахметова 45% акцій мобільного оператора.
Як повідомили в НАК «Нафтогаз України», з кінця минулого року компанія тричі оголошувала відкриті конкурсні торги на закупівлю послуг мобільного зв’язку.
Торги, оголошені 26.11.2014 та 25.02.2015 було відмінено у зв’язку з тим, що всі подані пропозиції учасників не відповідали умовам документації конкурсних торгів, а саме учасниками не було надано довідок, які вимагаються Законом України «Про здійснення державних закупівель», було надано копії документів замість оригіналів, відсутня інформація про субпідрядника, необхідні копії документів не були нотаріально завірені, деякі довідки надавалися в довільній формі та не відповідали умовам документації конкурсних торгів, в деяких документах був відсутній підпис уповноважених осіб учасників, надано недійсні на той час довідки і т.ін.
Таким чином, дані пропозиції конкурсних торгів було двічі відхилено на підставі ст. 30 Закону України «Про здійснення державних закупівель».
Втретє Нафтогаз оголосив відкриті торги 07.05.2015, участь в яких взяли такі компанії-оператори мобільного зв’язку ПрАТ «МТС Україна», ТОВ «ТриМоб», ПрАТ «Київстар» та ТОВ «Астеліт».
Пропозиції МТС Україна та Київстар були відхилені у зв’язку з тим, що вони знову не відповідали умовам документації конкурсних торгів, а саме в пропозиції Київстар замість оригіналу довіреності надано копію, також пронумеровано та підписано аркуші замість сторінок. МТС Україна не надало всіх необхідних документів. Такі пакети документів суперечать нормам Закону України «Про здійснення державних закупівель» та, відповідно до ч.1 ст.29 Закону, дані пропозиції підлягають відхиленню.
Таким чином, до оцінки пропозицій конкурсних торгів було допущено дві компанії – ТриМоб та Астеліт. Цінова пропозиція Астеліту виявилася набагато нижчою, тому цю компанію було обрано перемежцем конкурсу.
“Для підтвердження прозорості проведення відкритих торгів та виключення обвинувачень зі сторони учасників торгів щодо порушень правил проведення закупівлі, Нафтогаз керуючись положеннями Порядку здійснення моніторингу державних закупівель, звернувся до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо здійснення моніторингу процедури відкритих торгів”, – коментують ситуацію в компанії.
Крім того, з липня 2014 року Державна фінансова інспекція здійснює операційний аудит Нафтогазу та проводить моніторинг фінансових та господарських операцій компанії. Зокрема, результати даних відкритих торгів було перевірено та погоджено ДФІ.
“Також інформуємо, що жоден з учасників, який брав участь у відкритих торгах, не звернувся до Антимонопольного комітету зі скаргою щодо порушення законодавства у сфері державних закупівель”, – відмітили в Нафтогазі.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас