Сани влітку: чи готова Одеса до зими і скільки доведеться заплатити за тепло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сани влітку: чи готова Одеса до зими і скільки доведеться заплатити за тепло

Енергетика
585
Спекотне одеське літо підходить до кінця, а місто вже активно готується до опалювального сезону. “Сегодня” з’ясувала, чи готові котельні та тепломережі обігрівати одеситів і скільки доведеться заплатити за тепло майбутньої зимою.
У муніципалітеті нам повідомили, що початок опалювального сезону за традицією заплановано на 15 жовтня. “Але батареї в квартирах стануть теплими незалежно від дати, якщо температура на вулиці протягом трьох діб буде нижча восьми градусів тепла”, – запевнив віце-мер Одеси Анатолій Орловський.
Директор одеської теплоелектроцентралі (ТЕЦ) Євген Астапов говорить, що на підприємстві до зими підготувалися. А за даними КП “Теплопостачання міста Одеси” (ТМО), з 142 котелень до роботи готові тільки 92.
“Перевірка та ремонт тепломереж проходять згідно графіку”, – повідомили нам у ТМО і додали, що заборгованість споживачів на 17 серпня 2015 склала 224,7 млн грн, з яких 205 млн не оплатило населення. “Деякі користувачі не платять по три роки і більше, через це і у підприємства тягнуться борги за природний газ і теплоенергетику від ТЕЦ”, – пояснила прес-секретар ТМО Ольга Щука.
Що стосується тарифів на тепло, вони поки не ростуть і складають 670,00 грн за гігокалорію для тих, у кого встановлені теплові лічильники, і 16,77 грн за квадратний метр тим, хто поки залишається без облікового приладу.
“Тарифи встановлює національна комісія регулювання енергетики і компослуг. Останній раз ціна на тепло підвищувалася навесні, і поки що залишається незмінною”, – зазначили в ТМО і додали, що в інвестиційній програмі підприємства закладена установка приблизно 180 лічильників. Іншим бажаючим обзавестися на цей опалювальний сезон обліковим приладом доведеться розрахуватися за нього з власної кишені. Щоб встановити такий, потрібно написати заяву в ТМО, придбати лічильник і звернутися в спеціалізовану компанію, яка підготує проектну документацію і проведе установку приладу.
Як розповіли учасники ради мешканців одного з багатоквартирних будинків на вулиці 25-ї Чапаєвської дивізії, вони самостійно ініціювали в липні установку лічильників на шість під’їздів. У чотирьох з них прилади вже встановили.
“Один лічильник обходиться в 35 000 гривень, але завдяки тому, що ми замовили відразу шість, компанія нам зробила знижку в 10 000”, – поділилася учасниця ради Тетяна. Жінка каже, що за установку теплолічильника підписалися практично всі мешканці під’їзду, але коли справа дійшла до збору грошей, кілька квартир відмовилися, мовляв, вільних грошей немає. “Довелося вирішувати питання на зборах”, – нарікає співрозмовниця і пояснює, що за наявності лічильника одесити платять за опалення на 40% менше.
ДО ЗИМИ: СІЛЬ З ПІСКОМ І ТЕХНІКА
Після снігового полону, який паралізував Одесу минулої зими в переддень Нового року, питання підготовки снігоприбиральної техніки одеситів цікавить вже зараз. У муніципалітеті запевнили: такий колапс більше не повториться, мовляв, зиму зустрінуть у всеозброєнні. “Стара техніка ще не переобладнана, але буде готова ближче до осінньо-зимового періоду. Ми будемо виїжджати на підприємства, які її ремонтують”, – повідомили в одеській мерії і підкреслили, що цієї зими на вулиці вийдуть вісім нових одиниць техніки.
Влада пообіцяла презентувати їх громадськості в жовтні. Також мерія за планом закуповує піщано-соляну суміш, якою під час ожеледиці посипатимуть дороги і тротуари. “Сподіваємося, що місто засвоїло уроки минулої зими, і таке більше не відбудеться”, – поділилася одеситка Елла Попова.
Аліна Калініна
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас