Абромавічус роз'яснив, що дасть українцям скасування трудових книжок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Абромавічус роз'яснив, що дасть українцям скасування трудових книжок

Казна та Політика
5655
Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус пояснив переваги скасування трудових книжок, які отримає український бізнес і рядові співробітники.
“Обслуговування трудових книжок коштує нашій країні мільйонів, які можна заощадити і потім витратити на більш нагальні цілі. По-друге, їх заповнення на 95% повторює інформацію електронного реєстру. Навіщо витрачатися на дублюючу функцію в умовах дефіциту бюджету. Абсолютно немає чого», – назвав міністр першу причину необхідності їх скасувати.
Він додав, що наявність запису в трудовій юридично не підтверджує стаж людини, таким підтвердженням є сплата єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду.
“До 2000 року суми платежів від минулих роботодавців самостійно подавалися в фонд при оформленні пенсії. Для цього людина збирала довідки про трудову діяльність по всій території України. А то й за її межами. Дану операцію автоматизували тільки в 2000 році, перевівши в електронну форму. Після чого всі звіти стали потрапляти в одну базу – Єдиний реєстр застрахованих осіб, а стаж перекваліфікували із трудового в страховій. Відмова від подальшого використання трудових цей порядок не торкнеться “, – написав міністр.
Голова Мінекономіки уточнив, що перевірити дані в разі помилки співробітника Пенсійного фонду можна в Держархіві, а це означає, що навіть без наявності трудової книжки, людина зможе підтвердити свій стаж роботи.
“Виходить, що за ступенем важливості для економіки реформа скасування трудових, звичайно ж, не на найпершому місці, але це однозначно рудимент в сучасному світі. Поступово скасувавши його, ми не витратимо нічого, а заощадимо найдорожче, що є у бізнесу і в людей – це час. Велосипед не треба винаходити, просто слідуємо перевіреній практиці сусідніх країн”, – підсумував Абромавічус.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас