Бізнес не скаржиться на податки, у нього інші проблеми, - Мінфін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес не скаржиться на податки, у нього інші проблеми, - Мінфін

Казна та Політика
1703
Результати опитування представників бізнесу в частині їх очікувань від реформ показали, що у підприємців немає проблем з податком на прибуток та зі ставкою ПДВ, але є питання з його адмініструванням.
Крім того, є велика проблема з податковим навантаженням на фонд зарплати.
Про це повідомила заступник міністра фінансів України Олена Макеєва.
“Ми побачили, якими мають бути пріоритети реформ І тепер, коли нам говорять, що потрібно змінити систему оподаткування податком на прибуток, я кажу, що бізнес цього не чекає, він не скаржився на це”, – сказав заступник міністра.
Крім того, за словами Макєєвої, бізнес чекає об’єднання митного та податкового органів в один.
“Є експерти з іншою думкою – що потрібно навпаки, забрати митницю від ДФС (Державна фіскальна служба – Ред.). Позиція Мінфіну: … Об’єднати, бо цього чекає бізнес. Чи повинна бути митна служба для платників податків ще одним каральним органом. Мені кожен день говорять про те, що на кожній митниці застосовуються різні тарифи. Чому так? Якби відділ тарифів був єдиний в ДФС, можливо, не було б цієї проблеми. Зараз кожна митниця може собі встановлювати, яким тарифом їй користуватися. Хто від цього страждає? Бізнес “, – підкреслила заступник міністра.
На питання про те, що являє собою реформа ДФС, Макєєва не виключила застосування грузинського досвіду в цьому напрямку.
“Реформа ДФС передбачає скорочення штату, проте спершу слід провести функціональний аналіз процесів на всіх рівнях фіскальної служби. По-перше, потрібно виявити, де є дублювання функцій, а по-друге, оптимізувати існуючі процеси. На мій погляд, можна було б спробувати застосувати досвід Грузії, яка надає платні консультаційні послуги платникам податків та на 60% фінансує себе самостійно. Коли індивідуальні консультації стануть платними, можна буде говорити про відповідальність держслужбовців. Думаю, що це було б мотивацією надавати якісні сервіси “, – зазначила Макєєва.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас