У Яресько повідомили, які зміни до Податкового кодексу допоможуть боротися з офшорами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Яресько повідомили, які зміни до Податкового кодексу допоможуть боротися з офшорами

Казна та Політика
1385
Міністерство фінансів України в рамках обговорення податкової реформи пропонує спростити існуючі правила контролю за трансфертним ціноутворенням та операціями з пов’язаними особами, а також уточнити вимоги до операцій з державами так званих низькоподаткових юрисдикцій – офшорами.
Про це йдеться в презентаційних матеріалах Мінфіну, підготовлених до широкого громадського обговорення.
«Для великого бізнесу пропонується скасувати спеціальні правила для біржових товарів, для малого – скасувати вимоги щодо підготовки документації з трансфертного ціноутворення, – йдеться в матеріалах Мінфіну. – Пропонується спростити вимоги до порівняльних операцій, до документації для послуг з низькою доданою вартістю, уточнити правила для низькоподаткових юрисдикцій і дозволити подавати документи в електронному вигляді».
Крім того, Мінфін пропонує дозволити компенсаційне коректування результатів діяльності за підсумками року, але при цьому зняти фінансовий поріг для контрольованих операцій і визначити додаткові вимоги до розкриття інформації для великих компаній.
Зазначимо, закон про трансфертне ціноутворення був розроблений і прийнятий під час президентства Віктора Януковича – у червні 2013 року.
Він передбачав встановлення державного контролю за формуванням цін для експортно-імпортних операцій великих платників податків і знімав можливість виведення прибутку в країни з низькою ставкою оподаткування.
У середині травня 2014 р. Верховна Рада на прохання бізнесу перенесла дату здачі звітів з трансфертного ціноутворення з 1 травня на 1 вересня.
Одночасно Рада зменшила штрафи за неподання звіту про контрольовані операції: з 5% з обороту до 100 розмірів мінімальних зарплат.
Крім того, за помилки і порушення при розрахунку грошових зобов’язань, якщо вони будуть допущені по операціях за період з 1 вересня 2013 р. до 31 грудня 2014 року, передбачено штраф у розмірі 1 гривні за кожне порушення.
У середині липня поточного року Верховна Рада прийняла ще один закон про внесення змін до Податкового кодексу в частині контролю за операціями з трансфертного ціноутворення. Зокрема, новий закон встановлює правило «витягнутої руки» для операцій імпорту та експорту товарів, а також визначає вимоги до контрольованих операцій. Вони такі: річний дохід платника податку від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, повинен перевищувати 50 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік; обсяг господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, повинен перевищувати 5 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік. Також закон встановлює розмір штрафів за порушення правил ведення та звітності операцій – 300 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, або 1% суми контрольованих операцій.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас