Депозити фізосіб: Фінансисти розповіли, чого чекають восени від ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити фізосіб: Фінансисти розповіли, чого чекають восени від ринку

Кредит&Депозит
4119
Минулого тижня Національний банк вніс зміни до Положення про порядок здійснення банками вкладних операцій фізичних та юридичних осіб, де отримали остаточну легалізацію депозитні вклади без права дострокового розірвання.
Як з’ясували журналісти, більше двох місяців дії закону про заборону дострокового розірвання договорів мало вплинули на швидкість відтоку коштів з банківської системи.
Навпаки, за даними НБУ, у липні населення винесло з банків майже 8 млрд грн у всіх валютах, що значно більше, ніж за червень (1,84 млрд). Тобто загальний обсяг вкладів фізосіб за місяць зменшився з 403 379 млрд грн до 395 432 млрд грн на 1 серпня 2015 року, а всього з початку 2015 українці вийняли з фінустанов 16,84 млрд грн в еквіваленті.
При цьому, згідно з даними регулятора, гривневі вклади населення в банках у липні зменшилися на 4,890 млрд грн і склали 175 млрд грн, а з початку року падіння склало 20,950 млрд грн (10,7%).
Фахівці пояснюють цю тенденцію не тільки вже звичними чинниками (нестабільна економічна, політична ситуація в країні, АТО, масове банкрутство банків і недовіра до банківської системи в цілому), а й нової «темою»: важкими переговорами Мінфіну з утримувачами українських єврооблігацій і «завислим» на деякий час траншем МВФ.
«Відтік гривневого портфеля в липні в цілому по системі носить ситуативний характер – він був обумовлений волатильністю валютного ринку, пов’язаного з очікуваннями технічного дефолту нашої країни, а також невизначеністю з вирішенням МВФ з видачі чергового траншу кредитної лінії», – сказав директор департаменту по продуктах роздрібного бізнесу ПУМБ Ярослав Сковрон.
Одночасно, за словами заступника генерального директора РА «Кредит-Рейтинг» Ольги Шубіної, деякі вкладники побоюються прийняття законів, якими будуть введені або додаткові обмеження на зняття депозитів в інвалюті, або примусова конвертація вкладів в іноземній валюті в гривню за певним курсом:
Що стосується відтоку депозитів у гривні, то це пов’язано, швидше за все, з вимушеним «проїданням» накопичень у зв’язку з погіршенням фінансового стану вкладників.
Крім того, невідшкодування Фондом гарантування вкладів депозитів при їх дробленні (закон, підписаний президентом 7 серпня 2015 р) також може надавати додатковий негативний вплив на настрій великих вкладників, вважає начальник управління пасивних, комісійних та сервісних продуктів ВТБ Банк (Україна) Марина Кшініна.
За інформацією начальника управління розвитку продуктів роздрібного бізнесу Банку Південний Артема Семейнова, найбільший відтік раніше відбувається за довгостроковими депозитами (з терміном розміщення більше одного року) у всіх валютах.
А традиційним способом боротьби за клієнта у банків залишається процентна ставка, яка сьогодні в середньому по ринку становить близько 20% у гривні, але у досить великої кількості фінустанов можна зустріти число 25% і навіть 27%.
«Але потенціал підвищення процентних ставок уже практично вичерпаний, оскільки якість активів більшості банків, фінансовий стан позичальників не дозволяють проводити подальше підвищення ставок по депозитах. В іншому випадку це впливає на появу (або збільшення) збитку від операційної діяльності банку », – зазначає Ольга Шубіна.
При цьому позитивні зміни на депозитному ринку виявилися вже в кінці липня – після підтвердження факту виконання Україною зовнішніх зобов’язань перед кредиторами та новини про виділення Міжнародним валютним фондом чергового траншу фінансової допомоги. “На сьогоднішній день, даний тренд зберігається – динаміка гривневого депозитного портфеля стабілізувалася, відтоки валютних вкладів починають поступово сповільнюватися”, – говорять банкіри.
На думку експертів, восени боротьба банків за ліквідність посилиться, і вони вийдуть з національними рекламними кампаніями, акціями, а для трьох-і шестимісячних продуктів можуть трохи підскочити ставки.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас