Як отримати кредит на новий опалювальний котел та утеплення житла: шість кроків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як отримати кредит на новий опалювальний котел та утеплення житла: шість кроків

Енергетика
1310
З наближенням осені народ все частіше замислюється над утепленням своїх квартир і будинків на зиму. А держава, щоб скоротити витрати на дорогий імпортний газ, активно компенсує українцям кредити на покупку економних котлів і установку енергоефективних батарей і склопакетів. Як утеплитися за рахунок держпрограми (умови кредиту і покрокова інструкція щодо його оформлення – в інфографіці).
Нагадаємо: програму компенсації вартості опалювальних “гаджетів” Кабмін запустив ще в минулому році. Вона передбачає, що людям і житлові контори держава компенсує від 20 до 70% від вартості котлів, встановлення лічильників, вікон, заміни батарей, утеплення будинків. Цього року на компенсацію кредитів населення з бюджету виділять 500 млн грн (ще 3,3 млрд грн – з місцевих бюджетів). Але потрібно розуміти: компенсують такі покупки лише людям, які набувають котли або батареї в кредит. Ті ж, хто накопичив на покупку самостійно, на допомогу держави розраховувати не можуть.
Кредити від держави вигідні тільки тим, хто зможе виплатити позику швидко або має право на субсидію (згідно з програмою, їм повертають 70% від вартості покупки, а “звичайним” людям – тільки 20% – Авт.) . В іншому випадку компенсація від держави не покриває навіть відсотки по кредиту (від 15 до 25% річних). Тобто ви оформляєте кредит, отримуєте компенсацію – і швидко погашаєте залишок заборгованості, щоб не переплачувати відсотки. В “Ощадбанку” нам підтвердили: достроково виплатити кредит можна, комісія за це не стягується.
Президент Украналітцентра Олександр Охріменко підрахував: купувати, наприклад, котли, дешевше за готівку. “Покупка в кредит котла середньої цінової категорії (20 тис грн). Обійдеться в 22,54 тис грн (свої кошти – 2000 грн, кредит – 18 тис грн, комісія за видачу кредиту – 540 грн, відсотки – 5600 грн. Мінус – відшкодування від держави 3600 грн). Тобто за готівку купувати дешевше. Або потрібно, отримавши від держави відшкодування, погасити позику протягом 2-3 місяців. Тоді буде економія “, – говорить Охріменко. З іншого боку, “переплата на котлі компенсується скороченням витрат на паливо. Наприклад, зігрітися за допомогою старого газового котла потужністю в 6 кВт, після подорожчання газу, буде коштувати в опалювальний сезон 12 тис грн.. А з сучасним твердопаливним котлом – усього 7 тис грн). Разом, витрати окупляться за 2 роки”, – говорить Охріменко.
Як отримати кредит на новий опалювальний котел та утеплення житла: шість кроків
ПРИКЛАД. Людмила Діденко – одна з тих, хто скористався держпрограмою і взяв кредит на купівлю котла на твердому паливі. “Кредит я отримала без проблем, його оформили за день, – розповіла“Сегодня“Діденко -… Я взяла недешевий котел за 20 тис грн. Раз на добу його потрібно завантажувати дровами, і він опалює 250 кв м площі. За моїми підрахунками, виходить на 30% дешевше, ніж з газовим”. Компенсацію від держави жінка також отримала досить швидко: “Протягом 5 тижнів після оформлення кредиту мені повернули 20% коштів”.
Олександр Панченко, Артур Гор
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас