Банкіри розповіли, коли НБУ може скасувати обов'язковий продаж валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри розповіли, коли НБУ може скасувати обов'язковий продаж валюти

Казна та Політика
2437
Норма обов’язкового продажу 75% валютної виручки, термін дії якої закінчується 3 вересня, буде продовжена ще, мінімум, на три місяці, вважають банкіри.
“Без сумніву, норма буде продовжена, як мінімум, на три місяці. Деяка стабілізація, яка спостерігається на валютному ринку, все ще не носить сталого характеру і підтримується на цьому рівні, в тому числі, і за рахунок дії цієї норми”, – сказав перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
“Дія цієї норми Національному банку має сенс продовжити, оскільки вона є ефективним інструментом управління курсом валют. Скасування ж її небажане, поки не стабілізується економічна ситуація в Україні, оскільки вказана норма щодо обов’язкового продажу – один з основних інструментів наповнення валютного ринку в нинішніх нестабільних умовах”, – сказала начальник управління валютного контролю Укрінбанку Катерина Соболь.
Аналогічної точки зору дотримується і начальник відділу стратегічного планування Укрсоцбанку Єгор Перелигін.
“Певна волатильність курсу національної валюти, зовнішній тиск на бюджет країни, домінуюча імпортна складова і “ хворобливий” стан платіжного балансу не дозволяють зараз скасувати дану норму”, – сказав експерт.
Директор з ризиків банку “Кредит Дніпро” Олена Домуз, в свою чергу, зазначила, що чинна норма обов’язкового продажу частини валютної виручки дозволила наповнити валютою міжбанк після девальваційних потрясінь на початку року.
“Скасування обмежень та контролюючих заходів НБУ буде можливо лише після стабілізації економічної ситуації в Україні, коли перед нами будуть повною мірою відкриті зовнішні ринки і приплив валюти в країну буде стабільним. Поки ситуація з реструктуризацією зовнішнього держборгу не проясниться, особливо розраховувати на те, що пропозиція на безготівковому ринку буде рости, не варто. Крім того, попереду Україну чекає опалювальний сезон, і, відповідно, закупівля енергоресурсів. У цей час буде особливо відчуватися попит на валюту, тому скасування норми про обов’язковий продаж 75% експортної виручки восени малоймовірна”, – сказала О.Домуз.
Експерти вважають, що Нацбанк може зменшити, а потім і скасувати норму обов’язкового продажу валютної виручки не раніше 2016 року.
“Що ж стосується зниження цього показника, більш імовірно, що це відбудеться вже в новому році, оскільки осінній період, як правило, асоціюється зі збільшенням тиску на гривню в період активізації підприємницької та зовнішньоекономічної діяльності, а також у зв’язку з виплатами за борговими зобов’язаннями держави в цей час”, – сказала начальник відділу казначейських операцій банку “Форвард” Анна Танцюра.
“Вважаю, що це (скасування норми обов’язкового продажу валютної виручки – ІФ) може відбутися не раніше квітня 2016 року при обов’язкових умовах стабілізації економіки і збільшенні надходжень валюти в країну”, – сказав В.Юткін.
Як повідомлялося, НБУ в червні продовжив на три місяці – до 3 вересня – дію антикризових заходів, які раніше були введені в березні.
Постановою НБУ від 3 червня 2015 № 354 “Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України” зберігається вимога обов’язкового продажу 75% валютної виручки, вимога про повернення валютної виручки в Україну в термін до 90 днів, обмеження на продаж іноземної валюти в одні руки сумою 3 тис. грн на добу і на видачу валютних вкладів в іноземній валюті в еквіваленті 15 тис. грн на добу одному клієнту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас