В іноземного бізнесу багато претензій до української податкової, - заступник міністра фінансів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В іноземного бізнесу багато претензій до української податкової, - заступник міністра фінансів

Казна та Політика
627
Іноземні бізнесмени скаржаться на роботу податкової системи в Україні та недотримання законів. Про це розповіла заступник міністра фінансів Олена Макеєва.
“У них (іноземних бізнесменів – Ред.) багато претензій, до держсистеми, і найбільше – до Державної фіскальної служби. Але проблематика у них відрізняється від українського бізнесу тим, що для них дуже важливо, щоб всі працювали в одному законодавчому полі, щоб всі дотримувалися законодавства України. На жаль, це не головне для рядового українського бізнесмена. У нього часто зовсім інші цілі. Позиція українського бізнесу – “не довіряємо, що не час платити податки, не бачимо, куди витрачаються ці гроші”, – зазначила Макєєва.
За словами чиновника, основною проблемою залишається корупція.
“Щоб перемогти корупцію, потрібно підняти зарплати людям. Тому що за 2-3 тис. грн дуже складно прожити, це і підштовхує людей на корупцію. Далі треба автоматизувати всі процеси і позбутися впливу людського фактора. Всі рецепти давно придумані”, – вважає Макєєва.
“Потрібно шукати гроші, донорів, тих, хто буде допомагати нам інвестувати гроші в IT в роботі податкової та митниці. Якщо ми автоматизуємо ці всі сервіси, то можна брати і студентів на роботу. Як в Грузії. Я пам’ятаю, нам показували, як проходить там митне оформлення. Дівчина оформляє електронну декларацію. Комп’ютер сам показує, чи потрібен додатковий огляд цієї машини. Я додатково їй задаю питання якісь – а вона не може відповісти. Тому що вона дуже добре знає тільки свою ділянку роботи. Так і нам потрібно зробити: автоматизувати всі процеси, а потім брати молодих людей, які дуже швидко вчаться. Вони ж повинні з чогось починати “, – зазначила заступник міністра.
Нагадаємо, навіть за офіційними даними український бізнес масово втікає в “тінь” – рівень тіньової економіки по результатам першого півріччя 2015 досяг 47% від ВВП. Погіршення ситуації в Мінекономіки пов’язують з втратою віри бізнесу в поліпшення економічної та політичної ситуації найближчим часом.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас