Кабмін просить депутатів дозволити приватизацію українських портів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін просить депутатів дозволити приватизацію українських портів

Казна та Політика
473
Кабінет міністрів України пропонує виключити 13 українських морських торговельних портів з переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації.
Така ініціатива міститься в урядовому законопроекті №2488а про внесення змін до деяких законів України щодо об’єктів морського транспорту, зареєстрованому у Верховній Раді.
Відповідно до законопроекту, Кабмін також пропонує виключити з переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, національного перевізника вантажів і пасажирів у Дунайському басейні «Українське Дунайське пароплавство» (УДП), Державне Чорноморсько-Азовське виробничо-експлуатаційне управління морських шляхів, Чорноморське головне морське агентство “Інфлот”, Південний науково-дослідний проектно-конструкторський інститут морського флоту.
“Головною метою законопроекту є введення конкурентної процедури продажу майна підприємств; захист підприємств, що виключаються з переліку, від позаприватизаційних процедур ліквідації та відчуження їх майна, зокрема при відкритті процедур банкрутства”, – сказано в пояснювальній записці до законопроекту.
Так, законопроектом передбачено призупинення провадження у справах про банкрутство зазначених підприємств, а також вводиться мораторій на порушення провадження у справах про банкрутство протягом трьох років. При цьому в документі наголошується, що такі норми не поширюються на об’єкти права державної власності, що ліквідуються за рішенням власника.
Запропоновані обмеження, на думку авторів документа, нададуть можливість уповноваженим органам управління вжити необхідних заходів для стабілізації фінансово-економічного стану підприємств.
Крім того, у пояснювальній записці зазначається, що виключення з переліку підприємств морського транспорту, що не підлягають приватизації, не означає виведення з державної власності майна, але дозволить забезпечити підвищення якості менеджменту, проведення реструктуризації підприємств, концентрацію профільних активів, а також залучення інвесторів та ділових партнерів.
Крім того, з метою забезпечення безпеки держави законопроектом передбачається доповнити закон “Про приватизацію державного майна” нормами, якими передбачено, що не можуть бути покупцями фізичні та юридичні особи держави, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором і фізичні та юридичні особи, які включені до переліку осіб, пов’язаних зі здійсненням терористичної діяльності або до яких застосовано міжнародні санкції і, в разі відчуження ним об’єктів приватизації, ці об’єкти повертаються у державну власність без компенсації.
“Прийняття законопроекту не потребує додаткових витрат з державного бюджету та сприятиме надходженню коштів до державного бюджету від приватизації об’єктів державної власності, які втратили ознаки загальнодержавного значення”, – йдеться в пояснювальній записці.
Також у пояснювальній записці сказано, що цей проект закону погоджено без зауважень з Міністерством інфраструктури, Міністерством фінансів, Фондом держмайна, а також із зауваженнями з Міністерством юстиції.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас