Financial Times: Криза в Україні - це криза короткострокової ліквідності, а не платоспроможності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Financial Times: Криза в Україні - це криза короткострокової ліквідності, а не платоспроможності

Казна та Політика
1606
Кредитори впевнені, що Україна переживає лише короткострокову кризу, і вони абсолютно праві. Станом на кінець 2014-го року, співвідношення публічного і публічно гарантованого боргу до валового внутрішнього продукту склало 73% – набагато менше, ніж у Греції (177), Італії (132), Іспанії (98), Франції (96) і у Великобританії (89). Навіть менше, ніж у Німеччині (75). Через різке знецінення гривні, що спостерігалося в лютому місяці, і того факту, що дві третини боргу знаходяться в іноземній валюті, це співвідношення, як прогнозують експерти, збільшиться до 94% цього року. Але це все тільки підкреслює той факт, що це, швидше, криза ліквідності, а не платоспроможності країни.
Ці слова підкріплюються порівнянням прогнозованого дефіциту платіжного балансу в цьому році ($ 10 млрд) з дефіцитом у наступному році ($ 3 млрд) і в 2017 році ($ 700 млн).
Хоч це і не є неплатоспроможністю, Україна запропонувала зменшення боргу на 40%. Під загрозою боргового мораторію, кредитори вже запропонували прийняти списання 10% боргу. Замість того, щоб наполягати на списанні більшої суми, Україні слід було б зосередитися на реструктуризації шляхом розтягування терміну погашення, а також змінюючи графік погашень і надаючи кредиторам реальні стимули для відстрочки виплати боргу в обмін на майбутні платежі, градуйовані до майбутніх змін у валовому внутрішньому продукті.
Економіка скоротилася на 7% цього року і за прогнозами скоротиться ще на 9% в наступному. Схід України – промисловий центр країни – був розорений війною і потребує відновлення. Україна не повинна відлякувати своїх потенційних інвесторів, які могли б вкласти гроші в її майбутнє.
Головна причина, чому Україна і МВФ так сильно спираються саме на приватних кредиторів, полягає в тому, що США і ЄС якраз були дуже скупі на підтримку. Наприклад, в рамках програми своєї макрофінансової допомоги Україні, ЄС виділив тільки $ 1.8 млрд цього року і планує надати ще $ 700 млн в наступному. США виділили за цей рік ще менше – тільки $ 2 млрд в кредитних гарантіях. Так, ці країни нібито підтримують Україну в її конфлікті з Росією та її поплічниками, але це тільки на словах. Коли ж мова зайшла про реальну фінансову допомогу, і ЄС, і США розвернулися до України спиною. Так, ніби просто забули, що мають сильну економічну і геополітичну зацікавленість в майбутньому України.
Девід Кемерон, Професор політології, Єльський університет, США
Financial Times
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас