Мінфін України і кредитори заявляють про продовження переговорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін України і кредитори заявляють про продовження переговорів

Казна та Політика
1256
Українська делегація і спеціальний комітет кредиторів провели детальні дискусії в Сан-Франциско про реструктуризацію українського державного зовнішнього боргу, йдеться у спільній заяві сторін у п’ятницю.
“Переговори тривають”, – наголошується в документі.
Як повідомлялося, цей раунд переговорів почався в середу, 12 серпня.
Раніше міністр фінансів Наталія Яресько анонсувала цю зустріч як “фінальний раунд переговорів про реструктуризацію боргу”.
Реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами тупцювали на одному місці з березня по кінець червня. Мінфін пропонував списати 40% основної суми заборгованості, оцінюваної приблизно в $ 20 млрд, розстрочити платежі і знизити відсотки. Комітет кредиторів, що представляє чотирьох великих власників облігацій на $8,9 млрд, у свою чергу, доводив, що і без списання основної суми Україна зможе укластися в необхідні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривалу відстрочку виплат.
Київ наполягав на списанні, спираючись на параметри програми МВФ, з кінця травня погрожуючи ввести мораторій на виплати, але одночасно запропонувавши в середині червня додаткові “інструменти відновлення вартості”, виплати за якими проводитимуться у разі досягнення Україною більш високих, ніж зараз прогнозується, показників зростання ВВП.
Переговори були розблоковані після зустрічі, яка відбулася 30 червня в штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні, за участю Фонду, в середині липня сторони заявили про досягнення прогресу на переговорах, а на минулому тижні міжнародні ЗМІ повідомили, що кредитори вперше принципово погодилися на списання основної суми боргу, однак всього на 5%, допускаючи списання ще 5% згодом, якщо їх прогноз більш швидкого зростання ВВП виявиться невірним.
Яресько вже вказала, що вважає таке списання недостатнім, і 4 серпня Україна направила оновлену пропозицію щодо реструктуризації, суть якої поки не розголошується. Днем пізніше Мінфін погодився на прохання комітету кредиторів перенести на кілька днів зустріч, заплановану на 6 серпня, з метою дати комітетові більше часу на підготовку оновленої і поліпшеної пропозиції щодо реструктуризації боргу. При цьому Мінфін підкреслив, що в разі нездатності досягти такої домовленості на початку наступного тижня, Україна буде змушена використовувати альтернативні механізми для забезпечення фінансування її програми співпраці з МВФ.
Як відзначають експерти, 23 вересня настає термін погашення єврооблігацій України на $ 500 млн, і в разі рішення Києва вступити в переговори з їх власниками, щоб відкласти погашення, йому необхідно в найближчі дні зробити офіційне повідомлення про це або відразу запропонувати умови реструктуризації.
До теперішнього часу Києву вдалося домовитися із зовнішніми приватними кредиторами Укрексімбанку та Ощадбанку про реструктуризацію єврооблігацій та інших зобов’язань на суму відповідно $ 1,5 млрд і $ 1,3 млрд. Однак у випадку держбанків мова йшла тільки про пролонгацію термінів погашення без списання основної суми боргу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас