Фонд держмайна хоче "перезавантажити" ЗаЛК і виставити на продаж, - джерело — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд держмайна хоче "перезавантажити" ЗаЛК і виставити на продаж, - джерело

Фондовий ринок
294
Фонд держмайна України ініціював проведення позачергових зборів акціонерів Запорізького алюмінієвого комбінату (ЗАлК) 14 серпня 2015.
Про це “ЕП” повідомило джерело, близьке до керівництва Фонду.
За його словами, у ФДМ планують відновити працездатність підприємства і знову виставити його на продаж.
Щоб запустити програму відновлення, Фонду держмайна потрібно змінити склад Наглядової ради, який зараз повністю – всі 7 осіб – представляє компанію РусАл, і ввести в нього представників держави, відзначає він.
Співрозмовник підкреслює, що до моменту повернення акцій у власність держави ЗАлК практично не працював, а тільки накопичував борги – кредиторська заборгованість становить близько 4,5 млрд грн.
Він допускає, що зараз вартість активів ЗАлКу може виявитися меншою, ніж сума його боргів.
“У разі банкрутства у ФДМ на руках залишиться, грубо кажучи,“дірка від бублика”. А тому допускати банкрутство не можна”, – підкреслив співрозмовник.
Також він додав, що найближчим часом, після проведення інвентаризації, Фонд, можливо, підготує і подасть до міжнародних судів позов про нанесення збитків ЗАлКу колишніми акціонерами. Зараз, за ​​його словами, юристи ФДМУ зайняті тим, щоб “витягнути підприємство з банкрутства”.
Раніше глава Запорізької облдержадміністрації Валентин Резниченко заявляв, що втрата управління підприємством може привести до великих екологічних проблем в регіоні.
“Будемо чесними – ЗАлК більше працювати не буде. Застаріла технологія, неконкурентоспроможний продукт на ринку. Такі заводи зараз закривають. Не знаю, що держава робитиме з цим підприємством. Там є об’єкти, які становлять небезпеку з позиції цивільної оборони. Їх потрібно охороняти і підтримувати в належному стані. Але у держави немає грошей на це”, – сказав він.
Як відомо, 11 березня 2015 Верховний суд України виніс рішення про повернення пакета акцій ЗАлК у розмірі 68% статутного фонду. Цей пакет був куплений в 2001 році в процесі приватизації російською компанією “АвтоВАЗ-Інвест”, яка згодом увійшла в міжнародну корпорацію UC Rusal.
Таке рішення суд виніс у зв’язку з тим, що інвестор не виконував зобов’язань, зокрема, не погасив кредит у розмірі 75 млн доларів перед “Укрексімбанком”.
Нагадаємо, ще 29,5% акцій ЗАлК належить кіпрській компанії Velbay Holdings Limited, з якою Фонд продовжує співпрацю.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас