Ціна місцевих виборів: Що можна купити за гроші, які пустять на голосування (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна місцевих виборів: Що можна купити за гроші, які пустять на голосування (інфографіка)

Казна та Політика
1057
Позмагатися за крісло мера буде коштувати від кількох до сотні тисяч гривень. Ну а боротьба за місце депутата Київради обійдеться в 70 тис. грн. ЦВК затвердила основні розміри застав для кандидатів у мери і депутати.
Так, щоб взяти участь в гонці, кандидат у мери Києва буде змушений заплатити 103 914 грн, Харкова – 52 876 грн, Дніпропетровська – 38 307 грн, Одеси – 34 615 грн, Львова – 28 361 грн, Миколаєва – 18 032 грн, Херсона – 13 169 грн. Кандидат в депутати Київради викладе 70 446 грн. Але найбільша застава – в Дніпропетровську облраду – 12 6416 грн. А найдешевше піти на вибори в Угновській міськраді (Львівська обл.) – всього 36 грн.
Вся передвиборча кампанія обійдеться бюджету аж у 1,18 млрд грн (на останнє голосування до місцевих рад у 2010 році витратили 1 млрд грн).
Журналісти підрахували, що можна було б купити для народу за ці гроші (див. Інфографіку). Як пояснюють в ЦВК, сума застави визначається з розрахунку – чотири мінімальні зарплати на кожні 100 тис. виборців округу. Застава вноситься партією або кандидатом-самовисуванцем, а повертається тільки обраним мерам і депутатам. Решта йде до держбюджету.
Незважаючи на витрати, чергове оновлення влади необхідне, підкреслюють політологи. На думку Олександра Палія, вибори місцевої влади потрібно було б проводити раз на 3 роки: “Зараз у змінах до Конституції пропонується прописати вибори раз на 4 роки, це компроміс. Але чим частіше оновлюється влада, тим краще – в США, наприклад, нижню палату парламенту переобирають раз на 2 роки”. Цієї осені влада оновиться щонайменше за партійною ознакою, говорить Вадим Карасьов: “Звичайно, подекуди ми побачимо і старі обличчя. Але місцева влада буде оновлена: наприклад, це буде УКРОП в Дніпропетровську, “Наш край” у Харкові, “Наш край”, “Опозиційний блок”, БПП – в Одесі, БПП – в центрі, “Самопоміч” – на Заході, і так далі. Раніше все це ділили ПР і “Батьківщина” з невеликими вкрапленнями менш популярних партій. Тепер картина буде більш строкатою. Мери, втім, можуть переобратися і старі, але отримати опозиційні міськради”.
Багато політологів вважають, що вибори необхідно проводити і на Донбасі, в тому числі і на окупованій території.
“Якщо виходити з багатьох побажань, влада на Донбасі має бути легалізована, тому вибори треба проводити і на окупованій території. Але я не бачу, як партії будуть там організовувати передвиборчу кампанію”. – Андрій Золотарьов.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас