Україна, РФ і ЄС знову обговорять питання "вільної торгівлі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна, РФ і ЄС знову обговорять питання "вільної торгівлі"

Казна та Політика
283
Наступні тристоронні консультації у форматі Україна – ЄС – РФ щодо створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом заплановані на вересень.
Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін.
“Наступні консультації відбудуться у вересні на міністерському рівні”, – повідомив Клімкін після зустрічі з міністром закордонних справ Білорусі Володимиром Макєєм.
Як повідомлялося, угода про асоціацію між ЄС та Україною в торговельно-економічній частині повною мірою запрацює з 1 січня 2016 року, коли набуде чинності угода про ЗВТ між ЄС та Україною. РФ неодноразово заявляла про ризики для російських виробників у зв’язку з імплементацією Україною цієї угоди, особливо в частині технічного регулювання, санітарного, фітосанітарного та ветеринарного контролю.
У вересні 2014 року прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав постанову уряду, яка поширює режим найбільшого сприяння (тобто, по суті, звичайний торговельний режим – ред.) щодо України, але вступ його в силу відкладено і ув’язано якраз з результатами переговорів по зняттю ризиків для російської економіки.
На переговорах ЄС – РФ – Україна 18 травня на рівні міністрів сторони підтвердили свою прихильність розвитку торгівлі в регіоні в якості засобу для досягнення інклюзивного економічного зростання, домовилися активізувати свої зусилля і доручили своїм експертам завершити практичні рішення проблем, піднятих Росією, зокрема, в наступних областях: митне співробітництво, технічні бар’єри в торгівлі, санітарні та фітосанітарні питання, повідомляється в документі. Експертам було доручено доповісти про результати роботи міністрам не пізніше липня.
4-5 червня і 7-8 липня пройшли тристоронні технічні наради на експертному рівні. Обговорювалися три напрямки: технічні регламенти, санітарні та фітосанітарні проблеми і митне співробітництво.
7 липня заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – представник України Наталія Микольська заявила, що висловлювання російських чиновників про намір квотувати експорт українських товарів ставлять під сумнів бажання російської сторони шукати практичні рішення в рамках процесу, узгодженого всіма сторонами.
Після минулих тристоронніх технічних нарад на експертному рівні, які відбулися 7 липня, Микільська заявила, що “в позиції РФ відсутній конструктив і вона виходить за межі домовленості Міністрів від 18.05”. Також вона підкреслила, що Україна продовжує стояти на своїх позиціях на цих переговорах, проте не уточнила подробиць.
6 серпня на сайті генерального директорату з торгівлі Європейської комісії з’явилося повідомлення, що тристоронні переговори ЄС-РФ-Україна відбудуться на рівні міністрів в Брюсселі 7 вересня. За даними Єврокомісії, мета переговорів полягає в тому, щоб домогтися подальшого прогресу в практичних рішеннях, що стосуються стурбованості Росії у зв’язку з реалізацією угоди ЄС-Україна щодо ЗВТ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас