Українські хакери за п'ять років накрали прес-релізів на 100 мільйонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські хакери за п'ять років накрали прес-релізів на 100 мільйонів

Фондовий ринок
597
За п’ять років українські хакери, які були ядром угруповання в США, накрали прес-релізів майже на 100 мільйонів доларів.
Про це пише Bloomberg.
Як повідомляється, українці зламали системи трьох великих сервісів дистрибуції прес-релізів.
Хакери крали з системи ще не опубліковані повідомлення компаній. Потім вони продавалися як інсайдерська інформація, йдеться в повідомленні.
Жертвами злому стали три сервісу: PRNewswire, Marketwired і Business Wire (належить корпорації Berkshire Hathaway Уоррена Баффета). На ці сайти щодня завантажуються десятки тисяч прес-релізів.
Як стверджує Bloomberg, українські хакери крали неопубліковані релізи останні п’ять років.
“Вони викачали більше 150 000 прес-релізів, в тому числі корпоративні дані, на підставі яких могли прогнозувати поведінку фондового ринку”, – повідомляє видання з посиланням на силовиків США, які розслідували інцидент.
Вкрадені релізи хакери передавали своїм спільникам в Україні та Америці, які нібито використовували їх, щоб торгувати акціями десятків компаній.
Серед них, за твердженням американських силовиків, акції Boeing, Hewlett-Packard, Caterpillar і Oracle.
На початку 2012 року хакери вкрали прес-реліз Caterpillar. У ньому говорилося, що прибуток компанії виріс на 36%. Цей реліз вкрали за добу до його публікації. За цей час зловмисники встигли купити акції Caterpillar на 8,3 млн доларів.
Після того, як реліз був опублікований, акції Caterpillar подорожчали на 2%, що дозволило торговцям-шахраям заробити $ 1 млн.
У США вже почалися арешти причетних до махінацій. Вчора вранці поліція в штатах Пенсільванія і Джорджія затримала чотирьох зловмисників. Ще п’ятеро підозрюються в махінаціях з цінними паперами та зломі.
У прокуратурі США підрахували: жертвами крадіжок українців стали понад 100 компаній. А в цілому зловмисники уклали на біржі більш 1000 угод. Гроші виводилися через банки Естонії.
Оцінки нанесеного збитку різняться. У прокуратурі вважають, що в загальному група з дев’яти осіб завдала шкоди біржам на $ 30 млн. А ось в Комісії з цінних паперів та фондового ринку США (SEC) вважають, що в схемі брало участь два десятки осіб і компаній, які заробили на махінаціях з акціями $ 100 млн.
У поліції США поки не знають, кому прийшла ідея красти прес-релізи – українцям чи американцям. Відомо, що серед заарештованих у вівторок тобто професійних трейдер Віталій Корчевський. Колеги описують його як справжнього фахівця в ринкових стратегіях.
Суд випустив Корчевського під заставу в 100 000 дол.
Також серед затриманих у вівторок – Владислав Холупскій, Леонід Момоток і Олександр Гаркуша.
У справі про крадіжку інформації та махінації з акціями фігурують п’ять осіб: Іван Турчинов, Олександр Єременко, Аркадій Дубовий, Ігор Дубовий та Павло Дубовий. З їх біографії мало що відомо.
За даними Bloomberg, вони – не професійні торговці на біржі, а працюють у сфері будівництва і торгівлі нерухомістю.
Зв’язок між троімі з підсудних вже встановлена ​​- Аркадій, Ігор і Павло Дубові – одна сім’я. Аркадій та Ігор, батько і син, живуть у США. Павло ж, ще один син, проживає в Україні.
За даними регулятора, незаконний дохід Корчевського склав $ 17,5 млн. А сім’я Дубових заробила $ 31 млн.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас