Навіщо араби купили "Укргазпромбанк", - думки банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо араби купили "Укргазпромбанк", - думки банкірів

Фондовий ринок
6375
Учасники ринку підозрюють, що за компанією з Дубаї може ховатися український інвестор
В Україні активізувався попит на покупку проблемних банків. Регулятори дозволяють закордонним і вітчизняним інвесторам отримувати істотну участь у неплатоспроможних установах. Так, 7 серпня Фонд гарантування вкладів повідомив про покупку 100% акцій “Укргазпромбанку” компанією Primestar Energy FZE (Об’єднані Арабські Емірати). Це не перша угода на банківському ринку за останній час, пише Forbes.
Primestar Energy FZE була єдиним претендентом на покупку банку, розповіла Світлана Рекрут з Фонду гарантування вкладів. “Вони давно дивилися на український фінансовий ринок, як мінімум півтора року. Роботу з купівлі “Укргазпромбанку” почали ще до моменту визнання неплатоспроможності установи, але угоду завершити не встигли. Тому інвестори звернулися до нас, коли банк уже став неплатоспроможним”, – розповідає Рекрут.
“Покупка банку може свідчити про те, що арабський інвестор і українські партнери бачать перспективу розвитку бізнесу в Україні. Українська економіка досить близька до свого дна, і безліч активів можна придбати з дуже привабливим дисконтом. Торгівля сировинними товарами, розвиток аграрного бізнесу та харчова переробка можуть бути вельми цікаві арабському інвесторові. Як ми знаємо, в Україні для побудови ефективної вертикальної бізнес-групи власний банк може приносити додатковий козир”, – упевнений Єгор Перелигін, начальник відділу стратегічного планування UniCredit Bank.
У договорі прописано, що інвестор зобов’язаний розробити заходи, завдяки яким вдасться привести діяльність “Укргазпромбанку” у відповідність до вимог законодавства України. Фонд буде контролювати процес виконання інвестором зобов’язань через свого куратора у банку – Степанець Вікторію.
За інформацією Фонду гарантування, всі вкладники, вклади яких перевищують 200 тисяч гривень, повернуть свої гроші в певні договорами терміни, але не раніше, ніж завершиться процедура приведення банку до вимог банківського законодавства України. Також Фонд не витратить свої кошти, щоб вивести банк з ринку, в тому числі на виплату гарантованої суми.
“Укргазпромбанк дістався інвестору з усім масивом проблем, які були у банку раніше. Потрібно буде проводити докапіталізацію. Також у банку зобов’язання перед кредиторами. Пасивна частина балансу буде реструктурована, і частина вкладників перейде в капітал”, – говорить Рекрут.
Інвестор поки не прокоментував угоду. Учасники банківського ринку припускають, що покупцем може бути прихований український інвестор.
“Багато питань викликає розташування і суть компанії з Еміратів, яка виступає покупцем. На веб-сайті цієї компанії немає ніякої інформації, яка б дозволила зрозуміти, хто за нею стоїть, і навіть коли вона заснована. З контактів – тільки телефон, поштова скринька, зареєстрована в аеропорту Дубай”, – прокоментував голова правління одного з великих банків на правах анонімності.
Вільна економічна зона аеропорту Дубай створена для сприяння інвестуванню. А всі процедури для вливання інвестицій максимально спрощені. Приміром, компанія звільняється від мит на імпорт і корпоративного податку, отримує 100% репатріації капіталу і доходів та гнучку систему інвестування.
“Якщо це насправді інвестиція в банк – як капітальний актив, якою зможе самостійно приносити прибуток в якості економічної одиниці в групі якогось арабського холдингу, то логіка в даній покупці є. Якщо інвестор серйозний, йому доведеться керувати дочірніми об’єктами і активами, іншими юридичними особами в загальній структурі бізнесу. Інвестору прийдеться також мати справу з валютою (власні валютні позиції) і з постійною потребою координувати корпоративні платежі для максимальної ефективності – у такому випадку банк може бути прибутковою і важливою одиницею”, – зазначає Перелигін.
За його словами, є істотна ймовірність, що це український інвестор. Відповідно – інвестор просто шукає, як з максимальною користю для себе завести кошти назад в Україну для подальших операцій і транзакцій.
Голова правління ОТП Банку Тамаш Хак Ковач зазначив, що оскільки інвестор спеціалізується на міжнародній торгівлі вугіллям і металом, угода навряд чи поліпшить стан речей в банківській системі України.
Операція з придбання банку – не перша на фінансовому ринку цього року. Нагадаємо, в липні Фонд гарантування вкладів провів операцію з продажу раніше проблемного і неплатоспроможного “Астра Банку” інвестору. Ним стала українсько-американська аграрна компанія з кіпрською реєстрацією – Agro Holding Limited.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас