ФГВ продав Укргазпромбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВ продав Укргазпромбанк

Казна та Політика
333
В Україні активізувався попит на купівлю проблемних банків. Регулятори дозволяють закордонним і вітчизняним інвесторам отримувати істотну участь у неплатоспроможних установах. Так, 7 серпня Фонд гарантування вкладів повідомив про купівлю 100% акцій Укргазпромбанку компанією Primestar Energy FZE (Об’єднані Арабські Емірати). Це не перша угода на банківському ринку за останній час.
Світлана Рекрут із Фонду гарантування вкладів розповіла, що Primestar Energy FZE були єдиним претендентом на покупку банку. «Вони давно приглядалися до українського фінансового ринку, як мінімум півтора року. Роботу з купівлі Укргазпромбанку вони почали ще до моменту визнання неплатоспроможності установи, але угоду завершити не встигли. Тому інвестори звернулися до нас, коли банк уже став неплатоспроможним», − розповідає Рекрут.
«Придбання банку може свідчити про те, що арабський інвестор і українські партнери бачать перспективу розвитку бізнесу в Україні. Українська економіка дуже близька до свого дна, і безліч активів можна придбати з дуже привабливим дисконтом. Торгівля сировинними товарами, розвиток аграрного бізнесу та харчова переробка можуть бути дуже цікавими арабському інвесторові. Як ми знаємо, в Україні для побудови ефективної вертикальної бізнес-групи власний банк може приносити додатковий козир», − упевнений Єгор Перелигін, начальник відділу стратегічного планування UniCredit Bank.
«Компанії групи Primestar здійснюють діяльність з управління корпоративними правами, а також діяльність у сфері сировинних матеріалів для гідроелектричної, газової промисловості та електропромисловості в усьому світі, включаючи також торгівлю вугіллям, сирою нафтою, сталлю, сировинними матеріалами для електростанцій», − повідомляє Фонд гарантування.
У договорі прописано, що інвестор зобов’язаний розробити заходи, завдяки яким вдасться привести діяльність Укргазпромбанку у відповідність до вимог законодавства України. Фонд контролюватиме процес виконання інвестором зобов’язань через свого куратора в банку − Вікторію Степанець.
Антимонопольний комітет дозволив Primestar Energy FZE купити понад 50% Укргазпромбанку в липні. За даними НБУ, на 1 січня Укргазпромбанк займав 81-е місце серед усіх банків, із загальним обсягом активів в 1,37 млрд грн, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) ввів у нього тимчасову адміністрацію 8 квітня 2015 року.
За інформацією Фонду гарантування, всі вкладники, чиї вклади перевищують 200 тис. грн, повернуть свої гроші у визначені договорами терміни, але не раніше, ніж завершиться процедура приведення банку до вимог банківського законодавства України. Також Фонд не витратить свої кошти, щоб вивести банк з ринку, в тому числі, на виплату гарантованої суми.
«Укргазпромбанк дістався інвестору з усім масивом проблем, які банк мав раніше. Треба буде проводити докапіталізацію. Також, у банку зобов’язання перед кредиторами. Пасивну частину балансу буде реструктуризовано, і частина вкладників перейде в капітал», − каже Рекрут.
Інвестор на момент написання статті не прокоментував угоду. Учасники банківського ринку припускають, що покупцем може бути прихований український інвестор.
«Багато питань викликає розташування і суть компанії з Еміратів, яка виступає покупцем. На веб-сайті цієї «арабської» компанії немає ніякої інформації, яка б дозволила зрозуміти, хто за нею стоїть і навіть коли її засновано. З контактів − тільки телефон, поштова скринька, зареєстрована в аеропорту Дубай», − прокоментував голова правління одного з великих банків на правах анонімності.
Вільна економічна зона аеропорту Дубай створена для сприяння інвестування. А всі процедури для вливання інвестицій максимально спрощені. Приміром, компанія звільняється від мит на імпорт і корпоративного податку, отримує 100% репатріації капіталу і доходів та гнучку систему інвестування.
«Якщо це насправді інвестиція в банк − як капітальний актив, який зможе самостійно приносити прибуток як економічна одиниця в групі якогось арабського холдингу, то логіка в цій покупці є. Якщо інвестор серйозний, то йому доведеться керувати дочірніми об’єктами й активами, іншими юридичними особами в загальній структурі бізнесу. Інвестору доведеться також мати справу з валютою (власні валютні позиції) і з постійною потребою координувати корпоративні платежі для максимальної ефективності − в такому випадку банк може бути прибутковою і важливою одиницею», − зазначає Єгор Перелигін.
За його словами, є, звісно, істотна ймовірність, що це все театральна постановка для прихованого українського інвестора. Відповідно − інвестор просто шукає, як із максимальною користю для себе завести їх назад в Україну для подальших операцій і транзакцій.
Голова правління ОТП Банку Тамаш Хак Ковач вчора на своїй сторінці в Facebook зазначив, що оскільки інвестор спеціалізується на міжнародній торгівлі вугіллям і металом, угода навряд чи покращить стан речей у банківській системі України.
Операція з придбання банку − не перша на фінансовому ринку цього року. Нагадаємо, що в липні Фонд гарантування вкладів провів операцію з продажу раніше проблемного і неплатоспроможного Астра Банку інвестору. Ним стала українсько-американська аграрна компанія з кіпрською реєстрацією − Agro Holding Limited.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас