Українці частіше протестують через політику, а не погану економіку, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці частіше протестують через політику, а не погану економіку, - експерт

Казна та Політика
212
Ситуація з протестними настроями в Україні не така проста і лінійна, як здається на перший погляд, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко. На його думку, існує кілька парадоксів в питанні рівня протестів конкретно в Україні.
“Парадокс перший: протестні настрої не завжди ведуть до масових протестів. І навпаки: серйозні протестні акції у нас мають місце тоді, коли рівень протестних настроїв не дуже високий. Тобто тут немає прямого зв’язку. І в принципі моніторинг протестних настроїв нам потрібен для того, щоб відчувати температуру в суспільстві і щоб влада якось реагувала на це”, – зазначив Фесенко.
Самі протести відбуваються не за принципом переходу кількості в якість, а швидше коли виникають дуже вагомі причини для протестів. “І тут ми підходимо до другого парадоксу: в Україні найпотужнішими і впливовими є політичні протести, а не протести соціально-економічних мотивів. “Найсильніші” протести – Майдани – відбувалися саме з політичних причин. А коли країна переживала серйозні економічні кризи, політологи очікували нових революцій або соціальних бунтів. Але нічого подібного не сталося. Але водночас відбувалися серйозні політичні події, які були наслідком накопичення невдоволення народу існуючою владою, як нелегітимною. Тоді мали місце такі по суті політичні революції, які не всіма визнані повною мірою на відміну від того ж Майдану”, – вважає експерт.
Нагадаємо, згідно з дослідженням фонду “Демократичні ініціативи” та соціологічної служби Центру Разумкова, важкі наслідки сьогоднішніх проблем в економіці країни відчуває на собі фактично все населення України – 95% українців у тій чи іншій мірі.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас