Спека в допомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спека в допомогу

Аграрний ринок
1760
Що українському агробізнесу принесла аномальна спека
Українці знемагають від спеки. Задоволені лише аграрії.
Погода радує керівництво агрохолдингів, які вирощують ячмінь і пшеницю. Зернові добре перезимували, а тепла і волога весна дозволила сформувати кореневу систему. Аномально спекотна і суха погода встановилася з середини липня. І це теж дуже до речі, зерно сформувалося.
Така погода, як зараз, – справжня удача для збору урожаю. Екс-директор зернотрейдингової компанії «Волари» Юрій Гордейчук каже, що завдяки спеці можна заощадити на сушці зерна. Якщо під час жнив йдуть дощі, то зерно потрібно додатково сушити, щоб захистити від грибка або проростання. «Нарешті небеса дали нам гарну погоду для жнив», – говорить він.
Суха погода скорочує строки збору урожаю. За словами заступника гендиректора з виробництва компанії «Нібулон» Костянтина Хмельницького, скорочення термінів знизить витрати: обсипається менше зерна.
Міністерство сільського господарства США розділяє оптимізм українських аграріїв. Минулого місяця воно поліпшило прогноз експорту української пшениці на 10% – до 12,5 млн тонн.
А ось іншим експортним культурам погода скоріше заважає. Для кукурудзи спека прийшла занадто рано, коли зерна тільки формувалися, – говорить Хмельницький. «Ми не бачимо передумов для гарного врожаю кукурудзи в Одеській, Хмельницькій, Миколаївській областях, – вважає заступник гендиректора. – Вся надія на Центральну Україну, там в середині липня пройшли дощі».
Через спеку якість зерна може погіршитися, – погоджується керівник агрометеорологічного відділу Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. Схожа історія в Європі: посуха, за даними агентства Bloomberg, призведе до зменшення врожаю на 19%.
Спека підкосить і урожай соняшнику. Через підвищення температури він дозрів раніше терміну. Тому рекордного врожаю не буде, – зазначає Адаменко з Українського гідрометцентру. Втім, якщо температура не впаде, прогноз може стати найгіршим. Поки змін не передбачається. Укргідрометцентр не чекає похолодання в найближчі два тижні.
Катерина Шаповал
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас