Думка експерта: Реприватизація поставить хрест на інвестиціях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Думка експерта: Реприватизація поставить хрест на інвестиціях

Казна та Політика
687
Розпочата Генеральною прокуратурою реприватизація державного майна може призвести до катастрофічних наслідків для економіки.
Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
“Реприватизація ніколи і нікого ні до чого доброго не приводила. Усілякі розмови, пов’язані з реприватизацією, переглядом підсумків приватизації – це розмови, які потенційно будуть відлякувати іноземних інвесторів, які не особливо розбираються в перипетіях, які є в Україні, особливо в перипетіях такого політичного характеру”, – сказав він.
“Це зупинить їх від прийняття рішення навіть потенційно можливого інвестування в Україну”, – говорить Устенко.
Він зазначає, що в хороші роки Україна могла залучити до 10 мільярдів доларів інвестицій щорічно. Але, навіть на ті часи це було в рамках всіх світових обсягів інвестицій надто мало.
“Якщо ви подивитеся минулий рік, то в світі 1,2 трильйона доларів інвестувалося у вигляді прямих іноземних інвестицій. Україна ж отримала всього два мільярди доларів. Тобто це навіть не крапля в морі, це фактично ніщо, це менше навіть, ніж похибка, яку можна було б оцінювати в подібного роду масштабах”, – заявив експерт.
“І тому якщо Україна хотіла б залучити інвестиції, як мінімум повторити успіх тих років, коли було 10 і вище млрд доларів, то вона повинна, перш за все, думати не про те, як реприватизувати щось, а повинна думати про те, як зробити так, щоб покращити інвестиційний клімат в країні”, – упевнений Устенко.
Інвестиції – це не просто гроші, які приходять в країну, це можливість впливати на курс гривні, каже експерт.
“Якби Україна змогла отримати 40 млрд доларів інвестицій протягом найближчих чотирьох років, то не треба було б брати кредити у Міжнародного валютного фонду та інших міжнародних фінансових інституцій. Ми не можемо цього зробити”, – відзначає він.
Він зазначив, що “інвестиції мають і другу важливу функцію, інвестиції – це те, що забезпечує темпи економічного зростання в майбутньому”.
На думку експерта, Україна зараз зіткнеться з колосальним викликом, пов’язаним з тим, що за результатами цього року ВВП на душу населення буде на рівні близько двох тисяч доларів на душу населення, в той час як у сусідній Польщі він перевищує позначку 15 тисяч доларів.
“Це найнижчий рівень ВВП на душу населення в рамках Європи, в принципі Європи, Центральної та Східної Європи зокрема”, – говорить Устенко.
“Це означає, що ми ризикуємо тим, що у нас будуть серйозні міграційні потоки. Тому нам треба зробити так, щоб економіка країни розвивалася. Вона ніколи не буде розвиватися без залучення інвестицій. І реприватизація поставить хрест на інвестиціях”, – підсумував експерт.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас