У Мінекономіки придумали, що робити з "бурштиновою лихоманкою" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінекономіки придумали, що робити з "бурштиновою лихоманкою"

Казна та Політика
1420
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пропонує вирішити проблему нелегального видобутку бурштину шляхом створення держкомпаніями “Укрбурштин” та “Бурштин України” спільних підприємств з власниками землі та місцевими громадами.
Про це написав заступник міністра економрозвитку і торгівлі Руслан Корж в Facebook.
За його словами, місцевому населенню, яке задіяне в незаконному видобутку бурштину, потрібно запропонувати зареєструватися підприємцями протягом певного терміну. Зареєстровані підприємці і компанії зможуть укласти договори підряду з профільними держкомпаніями.
На думку Коржа, держава могла б в найкоротші терміни забезпечити спільні підприємства спеціальною дозвільною документацією, а його представники стежили б за дотриманням екологічного законодавства.
Заступник міністра вважає, що держава в цьому випадку отримає податки, “чистий” експорт і всі платежі в безготівковій формі, які зможе контролювати. Місцеві громади та населення, крім податків, отримають легальну роботу, а власники або користувачі землі – частку в спільному з державою бізнесі.
На його думку, законними підставами для створення спільних підприємств є закони “Про державно-приватне партнерство” і “Про угоди про розподіл продукції”.
За неофіційними оцінками, нагадує Корж, щорічно Україна може експортувати 50-60 тонн бурштину і отримувати 2-2,5 млрд грн, але за офіційними даними Держстату, експортує 2 тонни.
Нагадаємо, що 4 серпня у Рівненській області правоохоронці вилучили 2,6 тонни бурштину, попередня вартість якого становить близько $ 3 млн. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що бурштин був добутий незаконно і готувався до контрабандного відправлення за кордон.
Після цього прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що має намір ініціювати введення державної монополії на видобуток бурштину.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас