Україна і кредитори знайдуть компроміс у суперечці про списання держборгу, - аналітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і кредитори знайдуть компроміс у суперечці про списання держборгу, - аналітики

Казна та Політика
644
І Україна, і її кредитори підуть на взаємні поступки при обговоренні реструктуризації боргу загальним обсягом близько $ 20 млрд, домовившись про списання 22,5% основної суми, свідчить опитування агентства Bloomberg.
З опитаних в середу 14 аналітиків і власників облігацій 10 заявили, що ймовірність оголошення Україною мораторію з виплати боргів до 23 вересня складає менше 50%.
При цьому учасники попереднього опитування, що проводилося в кінці травня, очікували в середньому скорочення основної суми боргу на 30% від номіналу.
Респонденти знизили розмір можливих списань, так як група кредиторів на чолі з Franklin Templeton домагається більш вигідних умов.
Комітет, якому належать держоблігації України на $ 8,9 млрд, минулого тижня погодився списати тільки 5% основної суми і то при певній економічній динаміці, розповіло знайоме з ходом переговорів джерело.
Міністерство фінансів України, за словами джерел, наполягало в червні на списанні 40%.
“Уряд розуміє, що урізати 40% буде нереально”, – говорить глава відділу облігацій країн Pioneer Investment Management Ltd. у Лондоні Ерлан Сиздиков. За словами Сиздикова, сторони швидше зійдуться на списанні 15%.
Pioneer в другій половині липня докупила українські держпапери, збільшивши вкладення в них до $ 75 млн.
Україна повинна протягом чотирьох років заощадити близько $ 15 млрд на виплатах за зовнішнім боргом і до 2020 року зменшити заборгованість до 71% ВВП, щоб виконати умови кредитних програм Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Як повідомлялося, в середу міністерство фінансів України погодилося на прохання спеціального комітету кредиторів перенести зустріч, заплановану на 6 серпня, на 10-11 серпня з метою дати комітетові більше часу на підготовку оновленої і поліпшеної пропозиції щодо реструктуризації боргу.
При цьому Київ підкреслив, що буде “змушений використовувати альтернативні механізми для забезпечення фінансування програми співпраці з МВФ”.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас