Uber наздогнав за капіталізацією "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Uber наздогнав за капіталізацією "Газпром"

Фондовий ринок
1599
Uber, п’ятирічний стартап, який розробив однойменний додаток для пошуку приватних водіїв, знову очолив список найдорожчих технологічних компаній.
В останньому раунді фінансування від Microsoft і Bennett Coleman & Co., компанія залучила $ 1 млрд і була оцінена в $ 51 млрд.
Згідно з даними Bloomberg станом на 12:00 середи, капіталізація ВАТ “Газпром”, найбільшої в світі компанії з видобутку природного газу, становить $ 52,6 млрд.
Варто нагадати, що Uber, на відміну від Газпрому, залишається приватною компанією, і при первинному розміщенні акції на біржі її капіталізація може значно зрости.
Конкуренцію Uber в списку найдорожчих стартапів становить китайський Xiaomi, який посів четверте місце по продажах смартфонів у світі за даними IDC.
На третьому рядку розташовується колега Uber по економіці спільного споживання (sharing economy – ред.), компанія Airbnb. Це платформа, яка об’єднує мандрівників і місцевих господарів, що здають житло.
Четверте місце за ще одним американським стартапом Palantir, що спеціалізується на аналізі даних.
Серед клієнтів компанії АНБ, ЦРУ та інші державні агентства, а також великі компанії в сфері охорони здоров’я і фінансів.
Вартість Snapchat, додатку для обміну фото і відеоповідомленнями, які зникають протягом 10 секунд, підбирається до суми продажу WhatsApp.
Нагадаємо, що месенджер купив Facebook в лютому 2014 року за $ 19 млрд.
Єдиний індійський стартап в списку – Flipkart – це сервіс електронної комерції, який також називають Amazon Індії.
В останньому раунді фінансування, який відбувся тиждень тому, він залучив $ 700 млн і був оцінений в $ 3,2 млрд.
Шосту сходинку зайняв китайський аналог Uber Didi Kuaidi, що отримав минулого місяця $ 2 млрд від Alibaba і ряду інвесторів.
Топ-10 замикають три американські компанії. SpaceX Елона Маска залучила останнього разу фінансування в $ 1 млрд в січні 2015 року, коли і була оцінена в $ 12 млрд. Зараз космічний стартап відчуває деякі проблеми, після невдалого запуску сьомої місії по доставці вантажу на МКС.
Pinterest, найбільш швидкозростаюча соціальна мережа 2014 року, дозволяє користувачам зберігати і обмінюватися зображеннями. Навесні вона залучила $ 553 млн при оцінці в $ 11 млрд.
Хмарний сервіс зберігання файлів Dropbox замикає список з оцінкою в $ 10 млрд.
!!
За оцінкою Wall Street Journal зараз у світі налічується 108 “єдинорогів”. Так називають компанію, вартість якої за оцінками венчурних фондів перевищує $ 1 млрд. Більшість з них базуються в Америці (72) чи Азії. У Європі всього дев’ять “єдинорогів”.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас