Заправки не здаються без бою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заправки не здаються без бою

Енергетика
1312
Нафта дешевшає. Чи знизяться ціни на паливо в Україні
Нафта знову дешевшає. За даними Bloomberg, в липні «чорне золото» еталонної марки Brent втратило в ціні більше 15%.
А от ціни на українських АЗС знижуються не так динамічно. Якщо вірити статистиці «Консалтингової групи “А-95“», минулого місяця бензин А-95 подешевшав лише на 3,5%. А дизельне паливо – і зовсім менш ніж на 2%.
У таких випадках профільні експерти зазвичай говорять, що не варто чекати моментального ефекту від зниження ціни бареля. Потрібно почекати від декількох тижнів до місяця. Зачекавши місяць з початку чергового падіння, Hubs поцікавився у аналітиків, чи варто українським автомобілістам розраховувати на дешеве паливо в серпні.
Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів НТЦ «Психея»
Якщо в найближчі тижні гривня залишиться стабільною, а нафтові котирування втримаються в інтервалі $ 52-54 за барель, то бензин і дизельне паливо в Україні можуть подешевшати на 35-40 копійок.
Зараз є всі передумови для зниження роздрібних цін як на бензини, так і на дизельне паливо. Нафтові котирування в Європі падають, а слідом за ними дешевшають і нафтопродукти. У тому числі ті, що завозяться в Україну. А таких – до 80%.
Сприятлива для споживача і ринкова кон’юнктура. Через скорочення купівельної спроможності попит на паливо в країні продовжує зменшуватися. А кількість операторів залишається колишньою. Останні намагаються утримати свої частки ринку завдяки низьким цінам, наданню бонусів, знижок і активізації програм лояльності.
Але є не менш важливий чинник, який постійно стримує ціни на стелах. Це фінансові ризики. Оператори побоюються чергового обвалу гривні, закладаючи свої тривоги в роздрібні ціни.
А представники влади не те що не намагаються заспокоїти бізнес, а, навпаки, нервують його, наприклад заявами про фінансові проблеми і можливий технічний дефолт.
Сергій Куюн, директор «Консалтингової компанії «А-95»
Цілком імовірно зниження цін у межах однієї гривні на літрі. З урахуванням нестабільності курсу гривні важко робити якісь прогнози.
Звичайно, падіння цін на нафту – це хороша тенденція. За місяць вона втратила в ціні приблизно 15%. З іншого боку, котирування нафтопродуктів знизилися не так істотно – всього на 3%. Україна ж закуповує не нафту, а нафтопродукти.
До того ж ціни на паливо сильно занижені, що пояснюється величезною часткою тіньового ринку – головним чином, фальсифікату. Так, якщо розрахункові ціни на бензин А-95 на основі аналізу п’ятирічної ретроспективи повинні сьогодні становити не менше 22,5 гривні за літр, то за фактом вони рівняються 20,2 гривень за літр.
По дизельному паливу, тіньовий ринок якого менше, таке співвідношення дорівнює 19,6 гривень (прогноз) проти 19,2 гривень за літр по факту.
Прогнозувати щось в таких умовах дуже складно. Хоча, безумовно, хороша зовнішня кон’юнктура створює передумови для зниження.
Олександр Сіренко, аналітик UPECO
Паливо повинне подешевшати мінімум на гривню. До цього є всі передумови – дешевшає як нафта, так і нафтопродукти в опті. Так, наприклад, якщо в першій декаді травня тонна дизельного палива коштувала $ 627, то в останніх числах липня котирування ресурсу повільно, але впевнено знизилися до $ 500 за тонну.
Взагалі, на мою думку, оператори могли б залишити ціни на бензин на колишньому рівні крім тих, хто продає 22-23 гривні за літр. А от вартість дизельного палива знизити на 2-3 гривні за літр до 17 гривень. Його ціна зараз необгрунтовано завищена.
Сьогодні собівартість білоруського дизеля – 14-15 гривень за літр. А на наших заправках – 19-21 і більше. Це дуже дорого.
Що стосується бензину, то, думаю, в першу чергу буде дешевшати преміальний сегмент – ті мережі, які продають паливо у вищій ціновій категорії. І в процесі буде скорочений розліт між дорогими і дешевими пропозиціями.
Тези про нестабільну валюту нівелюються невеликим коридором (в межах 1-1,2 гривень), в рамках якого змінювалися валютні котирування за останні три місяці.
Віталій Єрмаков
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас