ЄБРР може включити ОТП Банк і Райффайзен Банк Аваль в програму енергоефективності в житловому секторі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР може включити ОТП Банк і Райффайзен Банк Аваль в програму енергоефективності в житловому секторі

Кредит&Депозит
485
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) може виділити українським банкам кредитну лінію розміром до EUR75 млн у рамках Механізму фінансування енергоефективності в житловому секторі, на першому етапі включивши в програму ОТП Банк і Райффайзен Банк Аваль (обидва – Київ).
Як говориться в повідомленні банку у вівторок, відповідні проекти рада його директорів планує розглянути 2 вересня 2015 року.
Передбачається, що ЄБРР надаватиме кошти фінансовим установам, які, у свою чергу, кредитуватимуть кінцевих позичальників з житлового сектора, включаючи окремих домовласників, групи домовласників, житлово-будівельні асоціації, кондомініуми та кооперативи. Ці проекти повинні передбачати спрямування інвестицій у високопродуктивні технології раціонального використання енергії та заходи, що дозволяють скоротити енергоспоживання мінімум на 20%.
У документах банку вказується, що його кошти доповнюються мобілізованими гривневими ресурсам українських банків-учасників програми в обсязі до EUR65 млн.
Крім того, планується заохочувальний матеріальний грант у розмірі EUR15 млн від Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (Eastern European Energy Efficiency and Environmental Partnership, E5P) і $ 25 млн від Фонду чистих технологій (Clean Technology Fund, CTF), який повинен забезпечити інвестиційні стимули для кінцевих позичальників, часткове хеджування валютних ризиків і покриття втрат за позиками, що надаються житлово-будівельним асоціаціям.
Очікується також, що фінансування ЄБРР буде також доповнено технічною допомогою на EUR4,5 млн, яку забезпечать Фонд співробітництва у сфері енергоефективності та навколишнього середовища (SWUK) Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) та E5P.
Передбачається, що ОТП Банк в рамках проекту надасть кредити на суму до 360 млн грн (EUR15,5 млн) за підтримки гранту E5P на EUR3 млн, а Райффайзен Банк Аваль – відповідно 250 млн грн (EUR10 млн) з грантом E5P на EUR2 млн.
ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 липня 2015 банк взяв на себе зобов’язання щодо надання EUR11 млрд в рамках 345 проектів в країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас