Скільки грошей і часу буде потрібно Україні на контрактну армію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки грошей і часу буде потрібно Україні на контрактну армію

Казна та Політика
3284
В Україні в черговий раз замислилися над створенням професійної армії. До цієї думки влада повернулася, порахувавши, що “відлов” ухильників від мобілізації на вулицях – вельми неефективний метод поповнення армії.
Так, глава МВС і член РНБО Арсен Аваков заявив, що вважає методи вручення повісток на вулиці нерозумними, і вже заборонив міліціонерам брати участь в “облавах воєнкомів” на призовників.
“Армію зараз і негайно потрібно переводити на професійну контрактну основу, знизивши чисельність військ і збільшивши зарплати і забезпечення реальним кваліфікованим військовим. У такого підходу є майбутнє, а у вилову призовників на вулицях і в трамваях – ні. Я виступлю з пропозицією про необхідність реалізації такого підходу без зволікання. Буду звертатися до Верховного головнокомандувача. Кому можна довіряти всерйоз? Тільки мотивованим профі, які добровільно уклали контракт! Маючи за спиною досвід останніх місяців, впевнений, що проблем з формуванням таких сил не буде!” – Написав Аваков на своїй сторінці в соцмережі.
У президента на пропозицію глави МВС ще не відреагували, а в Міноборони нам сказали, що свою позицію поки готують. А прем’єр Арсеній Яценюк, у свою чергу, дав доручення міністру оборони Степану Полторак провести розрахунки, в яку суму обійдеться Україні створення професійної армії.
Це, в принципі, далеко не перша спроба Міноборони сформувати контрактну армію. Для цього в 2013-му навіть скасували призов на строкову службу, але через ситуацію на Донбасі його повернули. Перші ж контрактники у нас з’явилися на початку 2000-х. За останніми даними, озвученими в Міноборони, в рядах ЗСУ – близько 40 тис. бійців на контракті.
За оцінками військових експертів, повернення до контрактної основи можливе, і це б дійсно посилило нашу армію. Поліпшилася б і ситуація з мобілізацією – адже контрактники, які зараз служать на Донбасі, отримують свою зарплату (близько 2300 грн/міс.), плюс гроші за службу в зоні АТО (близько 3500 грн/міс), в той час, як мобілізованим платять тільки за службу в зоні АТО. Але швидко це зробити не вдасться, уточнюють експерти, адже можливості держбюджету країни зараз обмежені.
“Для переходу українського війська на якісну професійну основу буде потрібно, за моїми оцінками, до 5 років. Для цього належить витратити кілька мільярдів гривень, які потрібно буде взяти з бюджету”, – пояснив нам військовий експерт Вадим Гречанінов.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас