Річна інфляція може сповільнитися до 41% через зниження купівельної спроможності населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Річна інфляція може сповільнитися до 41% через зниження купівельної спроможності населення

Казна та Політика
1587
Зниження купівельної спроможності населення і економія ним коштів нададуть стримуючий вплив на інфляцію, знизивши її річні результати до 41-46%.
Про це йдеться в прогнозі аналітичної групи Da Vinci AG.
«Погіршення соціально-економічної ситуації, зумовленої кризою і війною на Донбасі, призведе до подальшого зниження купівельного попиту, що в свою чергу призведе до формування кількох трендів. Ці тренди можуть надати стримуючий вплив на рівень інфляції, знизивши річні результати до рівня 41-46%», – йдеться у звіті.
Експерти зазначили, що за підсумками першого півріччя темпи інфляції вже значно сповільнилися. За оцінками Da Vinci AG, зростання інфляційних показників було пов’язане виключно з падінням національної валюти, оскільки нормалізація інфляційної динаміки повністю збігалася зі стабілізацією курсу національної валюти.
«Стабілізація курсу і оптимістичні прогнози щодо курсу національної валюти до кінця року дають підстави прогнозувати зниження ІСЦ (індексу споживчих цін – ред.) за підсумками року. Курсовий фактор буде поступово заміщатися фактором купівельної спроможності, який сприятиме дефляційним трендам», – вважають експерти.
Нагадаємо, інфляція в Україні в червні 2015 року з порівнянні з травнем, без урахування окупованого Криму і Севастополя, а також частини зони проведення антитерористичної операції, сповільнилася до 0,4% з 2,2%, зафіксованих місяцем раніше. У річному вираженні (червень 2015 до червня 2014 року) інфляція сповільнилася до 57,5% з 58,4%, зафіксованих місяцем раніше. З початку року, за січень-червень, споживчі ціни в Україні зросли на 40,7%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас