Банкам заборонили по-новому продовжувати депозити до 6 червня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам заборонили по-новому продовжувати депозити до 6 червня

Кредит&Депозит
3992
Українські банки не мають права автоматично продовжувати на новий термін депозити, відкриті до 6 червня, без права дострокової видачі коштів.
Про це йдеться в листі Нацбанку №18-01012 / 51669.
6 червня набули чинності зміни в ст.1060 Цивільного кодексу, якими громадянам забороняється вимагати повернення банківських депозитів раніше термінів зазначених у договорах, якщо це право окремо не прописано в угоді. Ця дата стала поворотною. Оскільки після неї з’явилося два види строкових депозитів: з правом дострокового зняття – гнучкі вклади, без права дострокового зняття – безвідкличні вклади.
У той же час відкритим залишилося одне питання: на яких умовах продовжувати вклади, за якими люди не прийшли після 6 червня? Це питання автоматичної пролонгації, оскільки продовження проводиться фінустановою без присутності людини, яка з тих чи інших причин, не є за своїми грошима. «Автоматична пролонгація депозиту – поширене, але не масове явище. Якщо взяти за 100% всі вклади, то вона передбачається десь 10-15% депозитних договорах, в інших випадках, після закінчення терміну вкладення кошти перераховуються на рахунок до запитання або на картковий рахунок», – уточнив радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.
Так ось Нацбанк ухвалив: якщо в договорі з вкладником передбачено право банку про автоматичне продовження депозиту на новий термін (якщо внесок розміщено на 3 місяці, то на нові 3 місяці), і цей договір був укладений до 6 червня, то банк повинен його продовжити на старих умовах. Тобто з правом людини достроково забрати свої гроші, як тільки він з’явиться у фінустанову. На нових умовах – без права на дострокове розірвання – угода з банком може полягати тільки в присутності двох сторін. Вкладника та менеджера банку.
«Іншими словами людина повинна вивчити нову угоду і погодиться з новими умовами, продиктованими зміненим Цивільним кодексом. За його спиною і заднім числом банк нічого не має права робити: оскільки договір відкривався ще до всіх законодавчих новацій. Адже деякі фінустанови зараз намагаються просто прикриватися новими законами: не хочуть платити за депозитами та посилаються на змінений ГК. Нацбанк же чітко дав зрозуміти, що вони не мають на це права », – резюмував старший партнер адвокатської компанії« Кравець та Партнери »Ростислав Кравець.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас